Još se mora raditi da bi se postigla ravnopravnost žena

Sponzorirani članak | 5.3.2024. u 10:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Uskoro obilježavamo Međunarodni dan žena. To je dan kojim se obilježava borba koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci, a borba za potpunu ravnopravnost traje i danas. O tome svjedoče i naše sugovornice, uspješne žene u raznim područjima iz našeg kraja, koje smo pitali smatraju li da su žene i muškarci ravnopravni u pitanjima jednakih mogućnosti, napredovanja u poslu, jesu li same doživjele spolnu diskriminaciju te imaju li osjećaj da se od žena očekuje da usklade obiteljski i poslovni život, a od muškaraca ne... U nastavku pročitajte što kažu doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin, Ivana Cvek Vidić, direktorica Turističke zajednice Varaždinski bregi, Mirjana Jambriško, ravnateljica Osnovne škole Vinica te Silvija Mekota, učiteljica matematike i vlasnica OPG-a, koje su ujedno i politički aktivne članice HDZ-a.

DSC_4165_batch1-Edit.jpg

Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije OBV

Smatram da bez obzira izjave brojnih političara, poduzetnika i ostalih o ravnopravnosti spolova po pitanjima jednakih mogućnosti i napredovanja u poslu, ostvariti tu ravnopravnost kako u politici, tako i u poslovnom svijetu, još uvijek je više deklarativno. O tome nam govore i statistički podaci Državnog zavoda za ravnopravnost spolova. Tijekom 2021. samo u dvije djelatnosti žene su ostvarile više plaće nego muškarci, bez obzira na to što podaci iz istog Zavoda govore u prilog tome da više studentica upisuje akademski stupanj, a i više ih diplomira u odnosu na muški spol. Podaci iz istog izvora nam govore i o tome da žene kao djelatnici u obrazovnim sredinama više participiraju u osnovnoškolskom obrazovanju, dok na srednjim te posebno na visokim učilištima dominiraju muškarci što nikako nije u skladu s podacima o više upisanih i diplomiranih studentica. Smatram da još uvijek treba puno raditi po tom pitanju, posebno u manje razvijenim sredinama gdje još uvijek dominira patrijarhat. Velik je problem i usklađivanje obiteljskog života. Ostvariti obitelj i održati tu obitelj skladnom smatram jednim o prioriteta, ne samo za mene, nego za sve. Upravo zbog toga što žene još nemaju jednaku mogućnost ostvarivanja i napredovanja na poslu i kasnije se odlučuju za brak i za majčinstvo.

DSC_4138_batch1-Edit.jpg

Ivana Cvek Vidić, direktorica Turističke zajednice Varaždinski bregi

Djela najvjerodostojnije opisuju trag koji čovjek ostavlja iza sebe i u koji preslikava ono što ga motivira, ono što osjeća, što ga zanima i čemu posvećuje svoje vrijeme, pažnju i interes. S obzirom da čovjekov karakter često igra ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji osoba postupa, donosi odluke i u interakciji je s okolinom, upravo je to od presudnog značaja za postizanje uspjeha. Iako je postignut značajan napredak u promicanju ravnopravnosti spolova, još uvijek postoje izazovi i nejednakosti s kojima se žene suočavaju u današnjem društvu. Žene se i dalje suočavaju s različitim stereotipima i predrasudama koji ih mogu ograničiti u ostvarivanju svojih potencijala i ciljeva ali ne i obeshrabriti! Činjenica je da postoji rodni jaz u plaćama. Žene se često suočavaju s preprekama u napredovanju na radnom mjestu. Mnogo je izazova u usklađivanju profesionalnih i osobnih obaveza. Da bi se izjednačio položaj žena s muškim kolegama, potrebno je raditi na širim društvenim, kulturnim i institucionalnom promjenama, promicanju kulture ravnopravnosti te poticanja aktivnog sudjelovanja žena u donošenju odluka na svim razinama društva kako bi se osiguralo da se njihovi glasovi i perspektive čuju i cijene.

DSC_4193_batch1-Edit.jpg

Mirjana Jambriško, ravnateljica Osnovne škole Vinica

U mojoj struci, mišljenja sam da su žene ravnopravne u pitanjima jednakih mogućnosti i napredovanja u poslu. Mogu se jednako uključivati u sve projekte u školi, unaprjeđivati nastavni proces novim metodama, javiti za ravnateljicu škole ili za napredovanje prema Pravilniku za napredovanje u zvanje mentora ili savjetnika. Nisam nikada doživjela spolnu diskriminaciju. Uvijek sam nailazila na razumijevanje i prihvaćanje. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života očekuje se i od žena i od muškaraca. Iako nema muških i ženskih poslova, još uvijek živimo u društvu ili podneblju u kojem više kućanskih poslova, kuhanje i pospremanje obavljaju žene, a muškarci rade oko kuće, auta, po dvorištu i slične poslove. U mojoj obitelji težimo tome da većinu većih i zahtjevnijih poslova vezanih uz domaćinstvo radimo zajednički i međusobno se nadopunjujemo i pomažemo. Svojim zalaganjem i uz razumijevanje radnih kolega i obitelji uvijek sam uspijevala balansirati na poslu i uskladiti obiteljske te druge obaveze. Za svaki posao ili problem uvijek nalazimo kompromisno rješenje na zadovoljstvo radne okoline. Uz sve obaveze, uvijek se nađe i slobodnog vremena za boravak u prirodi i prijatelje.

DSC_4150_batch1-Edit.jpg

Silvija Mekota, učiteljica matematike i vlasnica OPG-a

Osim što sam ponosna majka dviju kćeri, radim kao učiteljica matematike u OŠ Vidovec već gotovo 20 godina. Tijekom dugogodišnjeg rada u školi nikada se nisam susrela sa spolnom diskriminacijom jer je moje zanimanje samo po sebi zastupljeno većinom među osobama ženskog spola. Jednako možemo napredovati i imamo jednake mogućnosti za uspjehom kao i muškarci. S druge pak strane, moram reći
da sam u svom privatnom životu kao vlasnica OPG-a u početku nailazila na izazove i čuđenja. Međutim, upornošću, radom i potporom obitelji i u tom području sam se pronašla i bez problema sam prihvaćena. Danas me više nitko ne gleda sumnjičavo i ne pita tko brine o životinjama jer su prihvatili da to radim ja, iako je u početku to bilo čudno. Sukladno svojim iskustvima i stavovima, kroz Zajednicu žena “Katarina Zrinski” varaždinske županije potičem žene da se uključe i u politiku da bi se na taj način ojačao položaj žena u društvu. Iako je nekad bavljenje politikom bilo većinom pod muškom dominacijom, danas se sve više žena uspješno i aktivno bavi time i osobno nisam naišla na spolnu diskriminaciju niti u tom području svog života. Danas, kao žena mogu napredovati i uspjeti u svakom području kojem želim, ali mi je najbitnije da imam potporu obitelji jer je to temelj od kojeg sve kreće. Iako mi je ponekad izazovno sve to uskladiti, uz dobru organizaciju se može sve.