IZ ŠKOLE NA FAKS ILI POSAO: Zašto odabrati Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu?

Varaždinske vijesti | 20.5.2020. u 20:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola upisuje učenike u vrlo raznolike programe od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Arhitektura ili prehrana?

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Volite li crtati, imate mašte i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način ili ako ste zadivljeni modernim svjetskim građevinama, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Zanimanje koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte. Izreka kaže: „Ako želiš znati kakva je budućnost, stvori ju sam“, a ona se može primijeniti i na graditeljstvo i arhitekturu. U području graditeljstva upisuju i trogodišnja zanimanja - zidar, keramičar, monter suhe gradnje te rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije, posao odmah nakon školovanja.

U Varaždinskoj županiji postoji duga tradicija u graditeljstvu i prehrambenoj industriji, a Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u području prehrane ima dva programa - prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane te industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijalizirani za određene skupine ljudi - za malu djecu, sportaše, trudnice, dijete, regulaciju tjelesne mase te prevenciju raznih bolesti.

Ekologija i geologija

Jedno od popularnih zanimanja je ekološki tehničar koji proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te živjeti u skladu s prirodom te joj biti prijatelj na korist nama i budućim generacijama.
U području geologije i rudarstva Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima dva programa: geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar obavlja eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta.

Prirodoslovna gimnazija

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi provodi se i program jedinstven u Varaždinskoj županiji: Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti. Osim toga učenicima je omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit DM i upisali se na željene fakultet. Posebno je kvalitetna nastava iz kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate, kako iz znanja tako i sa malim znanstvenim radovima, a prije tri godine imali su i državnog prvaka iz kemije. Prošle godine uložena su znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Na taj način su učenici u mogućnosti proći kroz sve laboratorijske vježbe kako klasične tako i instrumentalne pomoću raznih mjernih uređaja koje čak ni neki fakulteti nemaju. Posebna pomoć učenicima ove varaždinske škole je i to što nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita DM te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema. Prije tri godine je učenik ove škole imao najbolji rezultat na DM iz kemije. Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije pa tako imaju učenike koji studiraju ili su već završili studije farmacije, medicine, veterine, kemije na PMF-u, kemijske i prehrambene tehnologije, poljoprivrede i šumarstva, ali i matematike, informatike na PMF-u i FOI-ju, a upisuju i FER, strojarstvo, jezike, psihologiju , režiju i glumu. To pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika da prilagode nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima.

PO ČEMU SMO POZNATI?

NATJECANJA Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju na natjecanju Simulirano suđenje i već su dva puta bili državni prvaci
JESENSKA ŠKOLA KEMIJE U školi djeluje CIK, a ove godine održana je i prva jesenska škola kemije
ERASMUS+ PROJEKTI Škola sudjeluje u Erasmus+ projektima te su učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji...
HUMANITARNE AKCIJE Na školi se organiziraju humanitarne akcije za pomoć socijalnoj samoposluzi, udruzi Spas, Skloništu dobrote i Ludbreškom suncu

graditeljska.jpg