Horvat Univerzal: Vinarski laboratorij opremili najmodernijim opremom Foto: Krešimir Đurić

Horvat Univerzal: Vinarski laboratorij opremili najmodernijim opremom

Sponzorirani članak | 5.11.2019. u 11:34h | Objavljeno u Sponzorirano

Proizvodnja, servis i prodaja vinarske i vinogradarske opreme, ali i vršenje kemijske analize vina, mošta, jakih alkoholnih pića, voćnih sokova i octa uz stručno savjetovanje i preporuke glavne su djelatnosti tvrtke Horvat Univerzal d.o.o. specijalizirane tvrtke s dugogodišnjom tradicijom.

Zbog sve većeg interesa profesionalnih vinara, ali i hobista

- Osnovani smo 1994. godine, a u svojem programu nudimo veliki izbor vinarske i vinogradarske opreme renomiranih proizvođača, stručnu pomoć i savjetovanje pri odabiru proizvoda. Iz naše ponude izdvajamo inox posude, renomiranog proizvođača Letina inox, izrađene iz vrlo kvalitetnog materijala visoko polirane površine. Zbog toga se na stijenku posude ne hvata vinski kamen, a isto tako ni enološko ulje koje se koristi kod upotrebe posude s plivajućim poklopcem - kaže Željko Horvat direktor tvrtke, dodajući da su generalni zastupnik za firme Costral, Niko, Dal-Cin, Schneider Gmbh, VLS Group.

Zbog sve večeg interesa profesionalnih vinara, ali i hobista koji žele napraviti što kvalitetnije vino i kako pravilno postupiti, odnedavno je unutar tvrtke moderniziran laboratorij pa tako ova tvrtka među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji nudi svojim korisnicima analize vina s puno većim parametrima nego do sada.

- Obrađujemo parametre u moštu, parametre mošta u fermentaciji i na kraju parametre u vinu, a sve to zanima vinare da znaju kako dobiti najbolji balans okusa i mirisa. Do sada smo radili analize vina klasičnim metodama, ali kako je potražnja sve veća, pokazala se potreba i za modernijim uređajem pa smo tako svoj laboratorij opremili najmodernijim opremom. Tako danas, umjesto nekadašnjih 10-ak parametra, analiziramo istovremeno 32, a uzorak je gotov za desetak minuta – ukazuje sugovornik Horvat, dodajući da rezultate uzorka s objašnjenjima i savjetima šalju korisnicima putem elektroničke pošte.

Također, u dogovoru s korisnicima kojima rade analize uzoraka vina odmah dogovaraju i potrebna sredstva za što bolju kvalitetu vina koja im mogu po potrebi i prema rezultatima uzorka poslati zajedno s rezultatima analize, tako da korisnik dobi sve informacije na jednom mjestu.

- Vrlo smo se ozbiljno proširili na taj dio, a s ciljem da bi vinarima pružili što jasniju sliku kako najbolje djelovati – kaže sugovornik.

Nedoumice oko fermentacije mošta i koliko će fermentacija još trajati pitanja su na koja modernizirani laboratorij sada može odgovoriti. Velik je to pomak za vinarstvo ovoga kraja, kaže sugovornik dodajući da su to sve stvari koje jednog vinogradara i vinara zanimaju, a upravo u ovoj tvrtki koja zapošljava šestero djelatnika i specijaliziranih stručnjaka, vinogradari i vinari mogu dobiti sve odgovore.

Uz mali program vinarstva, tvrtka Horvat Univerzal d.o.o. poslužuje i profesionalce pa su primjerice u Baranji servisirali prešu grožđa od 15 tona. Instalirali su svoje proizvode u nekoliko renomiranih vinarija u Hrvatskoj, ali i inozemstvu gdje su radili na ugradnji strojeva za pakiranje i flaširanje vina.

- Odradili smo i nekoliko važnih europskih projekata kao što je linija prihvata grožđa, usitnog koša, muljače koja odvija peteljke, pumpe i transport masulja preko rashladnog sistema po potrebi ili u vinifikatore ili direktno u prešu na prešanje. Radili smo i velike linije s transportnim puževima. Primjerice u jednoj preši od pet tisuća litara vina ima tri tone grožđanog tropa kojeg ručno nije lako maknuti. Stoga, smo u nekoliko modernijih vinarija konstruirali i ugradili transportni puž koji funkcionira tako da preša istrese trop u kanal, a takozvani puž ga izvadi na prikolicu. Radi se o obavljenoj djelatnosti od tri minute i bez fizičkog napora – ukazuje sugovornik samo neke od proizvodnih linija na kojima rade.

Širok asortiman ponude i vidljivost na tržištu

Dakle, od onih najsitnijih dijelova kao što su razne varijacije čepova, boce, butelje, enološka sredstva do većih proizvoda kao što su stabilizatori, kosilice i prskalice, oprema za čuvanje vina, preše i muljače, rashladni sustavi, pa čak i vitrine možete naći u ovom poduzeću koje ima sjedište u varaždinskoj Optujskoj ulici.

- U ponudi imamo razne vrste strojeva za filtraciju vina, primjerice od pločastih filtera do vakuum filtera, naplavnih filtera. Te smo u toj tehnologiji rame uz rame sa svim vanjskim modernim tvrtkama koje na taj način funkcioniraju. Naši ljudi idu na razne edukacije, posjećujemo sajmove u Europi. Točnije, sudjelujemo najčešće na sajmovima u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Austriji. Dakle, osim na domaćem terenu izlagali smo i u Sloveniji i Austriji, odnosno izvozili smo pojedine svoje izume kao što je vibracijski stroj. Imamo svoje kooperante i na proizvodnji radi naš inženjerski tim. Tako da nema ozbiljnije vinarije u Hrvatskoj koja nije bila s nama u nekom kontaktu - ukazuje Horvat. Specifičnost im je i ta da imaju pokusni podrum tako da prije ponude svojih noviteta na tržištu, sami testiraju proizvode koje nude.

- Radimo sa svim našim sredstvima i tehnološkim materijalima koje prodajemo. Primjerice kupimo stotinjak kilograma grožđa iz raznih područja Hrvatske, prešamo sami, pa se to obrađuje modernim tehnologijama i s našim sredstvima. Radimo temeljem našeg znanja iz područja enologije. Svoja vina također dajemo i na izložbe te su uvijek u domeni srebra i zlata i to nam pokazuje gdje smo. Ovakav način rada smatramo važnim, izložbe su nam dokaz da dobro radimo i na temelju vlastitih iskustava savjetujemo druge - zaključuje sugovornik, dodajući da osim prodaje rade i na obuci korisnika oko upotrebe strojeva, a imaju i servisnu radionu.

 

Označeno u