Hidroing slavi 70 godina: Prošlu godinu završili sa 65 milijuna kuna prihoda

VV | 1.3.2023. u 08:14h | Objavljeno u Sponzorirano

Varaždinska tvrtka Hidroing ove godine obilježava 70 godina svoga rada. Poduzeće je osnovano daleke 1953. godine kao “Vodna zajednica Plitvica” i na samom se početku bavila uređenjem rijeka i potoka u slivnom području Plitvice. Godine 1970. tvrtka je dobila današnje ime Hidroing te se pored vodoprivrede intenzivno počela baviti niskogradnjom i hidrogradnjom, da bi se polovicom sedamdesetih djelatnost proširila i na visokogradnju. Od godine 1999. djeluju kao dioničko društvo, a danas je tvrtka u sastavu Grupe Radnik , sa sjedištem u Križevcima, jedne od tri najveće građevinske grupacije koje djeluju na području Hrvatske (u čijem sastavu su još i Vodogradnja Varaždin, Hidroregulacija Bjelovar i Bistra Đurđevac).

Održavanje područja Bednje i Plitvice

Hidroing u sklopu niskogradnje obavlja zemljane radove te gradi prometnice, uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, hidrotehničke objekte i mostove. Puno veći naglasak je na visokogradnji; izgradnji škola i vrtića, sportskih dvorana, poslovnih objekata i proizvodnih hala. Njihova je specijalnost i dalje vezana uz vodna područja za uređenje branjenog područja Bednje i Plitvice. U sklopu ugovorenih poslova rade na održavanju, košnji i obrani od poplava navedenog područja.

Prošlu je godinu, kao i 2021., Hidroing zaključio s prihodom od 65 milijuna kuna i četiri milijuna kuna dobiti, dok u ovoj godini imaju ugovorenih poslova za 77 milijuna kuna tj. oko 10 milijuna eura.

Trenutno izvode radove na izgradnji; reciklažnog dvorišta u Ivancu, doma za starije i nemoćne u Loboru, dogradnji Osnovne škole Ante Kovačić u Zagrebu, sanaciji od potresa zgrada Zvonimirova 5 MORH u Zagrebu te radove na rekonstrukciji objekata Opće bolnice u Varaždinu kao i Fontanu u Bednji.

Među najvećim projektima koji ih očekuju u ovoj godini je izgradnja škole Milan Amruš u Slavonskom Brodu. Riječ je o projektu vrijednom 6,2 milijuna eura. Zatim tu je i dogradnja DVD-a u Bedekovčini i rekonstrukcija stare škole, a oba su projekta vrijedna oko dva milijuna eura. S Radnikom, kao zajednicom ponuditelja, očekuju potpis ugovora na izgradnji centralnog operacijskog bloka s pratećim sadržajima u OBV-u. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 21 milijun eura.

U Hidroingu je danas zaposleno oko 80 ljudi, među kojima je i petero inženjera, a veliki dio posla obavlja se i u suradnji s kooperantima. Među objektima koje su izgradili u proteklom razdoblju kao svoju referencu posebice izdvajaju vidikovac na Mađerkinom bregu u međimurskoj općini Štrigovi, kao i izgradnju vanjskih bazena s pratećim sadržajima u Čakovcu.

Angažirali i alpiniste

- Izgradnja vidikovca bila je specifična zbog skučenosti terena i složene konstrukcije samog vidikovca čija se konstrukcija sastojala od materijala: čelik, staklo i drvo. U jednom smo trenutku tijekom izgradnje koristili čak i uslugu alpinista koji su montirali stakla - prisjeća se direktor Danijel Risek, a spominje i specifičnu situaciju u kojoj su se našli zbog globalnih poremećaja i rasta cijena u građevinskom sektoru. U jednom su trenutku bili na rubu prekida radova, ali u sinergiji s investitorom, nadzornim inženjerom i voditeljima projekta našli su kompromisno rješenje te je projekt uspješno završen.

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

14.jpg

15.jpg

19.jpg

17.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

Označeno u