HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA VARAŽDIN Cjeloživotno obrazovanje je potreba današnjice Foto: Pexels

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA VARAŽDIN Cjeloživotno obrazovanje je potreba današnjice

Varaždinske vijesti | 1.10.2022. u 10:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Očekuje se povećanje zaposlenosti u većini sektora, osobito u IT sektoru, graditeljstvu, djelatnostima vezanim uz prijevoz, inženjering, poslove s nekretninama te računovodstvo, zdravstvo i stručna savjetovanja

Turbulentnost današnjega globalnog poslovnog okruženja nameće potrebu za cjeloživotnim obrazovanjem, kako u kontekstu organizacije, tako i samog pojedinca jer je kvaliteta ljudskih resursa danas najvažniji čimbenik konkurentnosti i razvoja društva.

Praćenje trendova

Cjeloživotno obrazovanje, dugoročno gledano, osigurava praćenje suvremenih tržišnih trendova, a kvaliteta i relevantnost obrazovanja i osposobljavanja predstavlja ključne izazove. Uz motivaciju i spremnost pojedinca za cjeloživotno obrazovanje, na sam sustav cjeloživotnog obrazovanja utječu i gospodarske promjene, zahtjevi tržišta radne snage te trend zastarijevanja stečenih znanja i vještina.

Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja – CEDEFOP predviđa se da će zaposlenost u Hrvatskoj rasti uz postupno smanjenje stopa do 2030., te se očekuje da će kratkoročno rasti istom stopom kao i u ostalim zemljama EU, ali zaostajati srednjoročno i dugoročno. Ključni razlozi tomu su smanjenje broja stanovnika i relativno spor rast stope aktivne radne snage, a jedina dobna skupina koja će se povećati je populacija u dobi od 50 do 64 godine.

Cjeloživotno obrazovanje osigurava praćenje suvremenih tržišnih trendova, a kvaliteta i relevantnost obrazovanja i osposobljavanja predstavlja ključne izazove

Što se tiče sektorskih trendova zapošljavanja, očekuje se povećanje zaposlenosti u većini sektora, osobito u IT sektoru, graditeljstvu, djelatnostima vezanim uz prijevoz, inženjering, poslove s nekretninama te računovodstvo, zdravstvo i stručna savjetovanja.

Hrvatski sustav cjeloživotnog obrazovanja mora pratiti trendove visokorazvijenih zemalja, stoga se Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin uključila u niz međunarodnih EU projekata koji donose najbolje europske trendove i prakse za jačanje kapaciteta i dionika u obrazovanju iz zemalja Podunavlja, najnovije obrazovne programe poput kurikuluma za standarde građenja gotovo nulte potrošnje energije, modernizaciju sustava strukovnog obrazovanja na primjerima srednjoeuropskih zemalja, i sl.

U svim projektima povezujemo i jačamo suradnju stupova gospodarskog razvoja – upravnog, akademskog i poslovnog sektora.

Međunarodni projekti

"Learning by Doing" projekt je koji je u sustav strukovnog obrazovanja transferirao strukturirana znanja, alate i već usvojene učinkovite prakse Austrije i Njemačke te kroz jačanje nacionalnih i transnacionalnih partnerstava omogućio da aktivno, u svojim zemljama, utječu na stvaranje i upravljanje sustavom strukovnog obrazovanja koji se temelji na potražnji tržišta radne snage. U projektu je aktivno sudjelovalo 130 učenika, nastavnog osoblja i drugih dionika iz Varaždinske županije.

HGK - Županijska komora Varaždin uključila se u niz međunarodnih EU projekata koji donose najbolje europske trendove i prakse

Dobra praksa Mađarske i uloga gospodarske komore u sustavu strukovnog obrazovanja predstavljena je u projektu "DUO PACK" u kojemu je sudjelovalo 128 učenika nastavnika, predstavnika komora i potpornih institucija, dok je u projektu "EN-EFF" razrađen i implementiran novi nastavni program cjeloživotnog obrazovanja za energetsku učinkovitost i gradnju gotovo nulte potrošnje energije, a pratilo ga je 134 sudionika iz Varaždinske županije.

Ključni dugoročni čimbenici koji utječu na konkurentnost i razvoj gospodarstva Varaždinske županije su globalizacija, sve veća zastupljenost automatizacije i umjetne inteligencije, starenje stanovništva i implementacija zelenih tehnologija tako da HGK Županijska komora Varaždin i nadalje koristi sredstva EU fondova i međunarodne projekte za implementiranje najboljih europskih praksi i praćenje trendova cjeloživotnog obrazovanja u visokorazvijenim europskim zemljama.

cjelozivotno_obrazovanje_pexels_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci