HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA VARAŽDIN Cjeloživotno obrazovanje je potreba današnjice Foto: Pexels

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA VARAŽDIN Cjeloživotno obrazovanje je potreba današnjice

Varaždinske vijesti | 1.10.2022. u 10:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Očekuje se povećanje zaposlenosti u većini sektora, osobito u IT sektoru, graditeljstvu, djelatnostima vezanim uz prijevoz, inženjering, poslove s nekretninama te računovodstvo, zdravstvo i stručna savjetovanja

Turbulentnost današnjega globalnog poslovnog okruženja nameće potrebu za cjeloživotnim obrazovanjem, kako u kontekstu organizacije, tako i samog pojedinca jer je kvaliteta ljudskih resursa danas najvažniji čimbenik konkurentnosti i razvoja društva.

Praćenje trendova

Cjeloživotno obrazovanje, dugoročno gledano, osigurava praćenje suvremenih tržišnih trendova, a kvaliteta i relevantnost obrazovanja i osposobljavanja predstavlja ključne izazove. Uz motivaciju i spremnost pojedinca za cjeloživotno obrazovanje, na sam sustav cjeloživotnog obrazovanja utječu i gospodarske promjene, zahtjevi tržišta radne snage te trend zastarijevanja stečenih znanja i vještina.

Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja – CEDEFOP predviđa se da će zaposlenost u Hrvatskoj rasti uz postupno smanjenje stopa do 2030., te se očekuje da će kratkoročno rasti istom stopom kao i u ostalim zemljama EU, ali zaostajati srednjoročno i dugoročno. Ključni razlozi tomu su smanjenje broja stanovnika i relativno spor rast stope aktivne radne snage, a jedina dobna skupina koja će se povećati je populacija u dobi od 50 do 64 godine.

Cjeloživotno obrazovanje osigurava praćenje suvremenih tržišnih trendova, a kvaliteta i relevantnost obrazovanja i osposobljavanja predstavlja ključne izazove

Što se tiče sektorskih trendova zapošljavanja, očekuje se povećanje zaposlenosti u većini sektora, osobito u IT sektoru, graditeljstvu, djelatnostima vezanim uz prijevoz, inženjering, poslove s nekretninama te računovodstvo, zdravstvo i stručna savjetovanja.

Hrvatski sustav cjeloživotnog obrazovanja mora pratiti trendove visokorazvijenih zemalja, stoga se Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin uključila u niz međunarodnih EU projekata koji donose najbolje europske trendove i prakse za jačanje kapaciteta i dionika u obrazovanju iz zemalja Podunavlja, najnovije obrazovne programe poput kurikuluma za standarde građenja gotovo nulte potrošnje energije, modernizaciju sustava strukovnog obrazovanja na primjerima srednjoeuropskih zemalja, i sl.

U svim projektima povezujemo i jačamo suradnju stupova gospodarskog razvoja – upravnog, akademskog i poslovnog sektora.

Međunarodni projekti

"Learning by Doing" projekt je koji je u sustav strukovnog obrazovanja transferirao strukturirana znanja, alate i već usvojene učinkovite prakse Austrije i Njemačke te kroz jačanje nacionalnih i transnacionalnih partnerstava omogućio da aktivno, u svojim zemljama, utječu na stvaranje i upravljanje sustavom strukovnog obrazovanja koji se temelji na potražnji tržišta radne snage. U projektu je aktivno sudjelovalo 130 učenika, nastavnog osoblja i drugih dionika iz Varaždinske županije.

HGK - Županijska komora Varaždin uključila se u niz međunarodnih EU projekata koji donose najbolje europske trendove i prakse

Dobra praksa Mađarske i uloga gospodarske komore u sustavu strukovnog obrazovanja predstavljena je u projektu "DUO PACK" u kojemu je sudjelovalo 128 učenika nastavnika, predstavnika komora i potpornih institucija, dok je u projektu "EN-EFF" razrađen i implementiran novi nastavni program cjeloživotnog obrazovanja za energetsku učinkovitost i gradnju gotovo nulte potrošnje energije, a pratilo ga je 134 sudionika iz Varaždinske županije.

Ključni dugoročni čimbenici koji utječu na konkurentnost i razvoj gospodarstva Varaždinske županije su globalizacija, sve veća zastupljenost automatizacije i umjetne inteligencije, starenje stanovništva i implementacija zelenih tehnologija tako da HGK Županijska komora Varaždin i nadalje koristi sredstva EU fondova i međunarodne projekte za implementiranje najboljih europskih praksi i praćenje trendova cjeloživotnog obrazovanja u visokorazvijenim europskim zemljama.

cjelozivotno_obrazovanje_pexels_2.jpg