HGK: Ne možemo naprijed bez tehnoloških ulaganja i stručnih demografskih mjera

VV | 28.1.2022. u 19:30h | Objavljeno u Sponzorirano

- Unatoč pandemiji, podaci poslovanja u Varaždinskoj županiji za 2020. godinu pokazuju padove poslovanja po raznim kategorijama tek za nekoliko postotaka, što je dokaz žilavosti našeg gospodarstva koje je proizvodno i izvozno orijentirano - ističe Dragutin Gložinić, predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin koji je iznio svoju analizu sadašnjeg stanja gospodarstva, ali i korake koje je nužno poduzeti kako bismo se održali na karti Europe, i to ne samo u gospodarskom, nego i u demografskom pogledu.

Unutarnje rezerve i kompenzacija

- Potpuno je jasno da su posljednje dvije godine u svemu, pa tako i u gospodarstvu, obilježene pandemijom. Oboljenja zaposlenika, uz tada nejasna očekivanja što donosi budućnost, te poremećaji ili prekidi opskrbnih i prodajnih putova kao i otežana mobilnost ljudi djelovali su poput šoka na tokove u gospodarstvu. No, ubrzo su se uspostavili novi režimi rada. Cijepljenje kao standard ponašanja ipak je došlo na svoje mjesto, a mjere Vlade Republike Hrvatske u bitnome su pomogle da ne dođe do značajnijeg zatvaranja tvrtki i do veće nezaposlenosti. U Varaždinskoj županiji podaci poslovanja za 2020. godinu pokazuju padove poslovanja po raznim kategorijama tek za nekoliko postotaka, izuzev djelatnosti smještaja i usluživanja hrane gdje se bilježe značajni gubici. To pokazuje žilavost našeg gospodarstva koje je proizvodno i izvozno orijentirano - ističe Gložinić, a s obzirom na svjetske razmjere pandemije, bilo je za očekivati, kaže, da će se stvoreni poremećaji pretočiti u povećanje cijena proizvoda, posebice energenata tj. da će doći do povećane inflacije.

- Ono što tvrtke mogu učiniti u ovoj situaciji je traženje unutarnjih rezervi u smislu racionalizacije proizvodnje te korištenje fondovskih sredstava za podizanje svoje produktivnosti kroz zelenu i digitalnu tranziciju. Za nadati se da će država naći načina da kompenzira gospodarstvu cjenovne udare kroz adekvatne aranžmane - govori naš sugovornik navodeći pritom i demografsku problematiku kao element koji dodatno komplicira sadašnji trenutak, ali i budućnost, kako u Varaždinskoj županiji, tako i na razini cjele Hrvatske.

Demografske mjere moraju osmisliti stručnjaci

- Ne samo da gubimo stanovništvo u apsolutnom broju nego i brzo mijenjamo dobnu strukturu, postajemo starije društvo. To će izazvati poznate probleme oko održivosti zdravstvenog i mirovinskog sustava. I mnogi će proizvodi i usluge morati biti prilagođeni tom procesu, kao što su prilagođena prehrana, odjeća, lijekovi i sl. U našem dijelu razvijenog svijeta već se uvelike radi na tome - napominje te smatra da su dizanje tehnološkog nivoa te demografske mjere glavni pravci u kojima država mora djelovati.

- Što se tiče demografskih mjera njih moraju osmisliti stručnjaci. One strateške mora realizirati Vlada Republike Hrvatske. Zagrebačka je priča u tom smislu vrlo poučna, mislim da bi one trebale ići u pravcu da se na nivou države potiče obitelj i roditeljstvo, primjerice, kroz osiguranje smještaja mladim obiteljima. Zatim na način da roditelj radi dio radnog vremena uz subvencioniranu punu plaću, da se izgrade vrtići i sl. Važnu ulogu moraju imati i jedinice lokalne samouprave te tvrtke kojima je u interesu zadržati dobre radnike - zaključuje Gložinić.

Bez razvoja sveučilišta nema ni tehnološkog napretka gospodarstva

Onaj drugi segment gdje mora doći do pomaka, ako želimo viši standard, jest dizanje postojećeg tehnološkog nivoa i poticanje uvođenja i rasta novih tehnologija, smatra naš sugovornik, jer "viši standard življenja nije moguć ako se život društva bazira na niskoakumulativnoj proizvodnji".

- Naravno, svaka je zaposlenost dobra, no ne možemo pobjeći od nadolazećih novih tehnologija - ili ćemo ih usvajati ili ćemo pasti još dublje. Država prvo mora uspostaviti dugoročne poticajne mjere - investicijske, porezne i sl. Isto tako tvrtkama treba omogućiti poticaje i povoljne kredite za tehnološka unapređenja - navodi Gložinić.

Prvi korak je da tvrtka napravi sveobuhvatnu analizu stanja tehnologije te sukladno tome izradi projekte uvođenja tehnoloških inovacija, primjerice; učinkovitiju organizaciju rada, uvođenje LEAN principa, ERP sustava za planiranje proizvodnje, automatizaciju i robotizaciju procesa, digitalni marketing itd. U svemu tome važnu ulogu ima obrazovni sustav i posebno sveučilišta.

- U HGK se zalažemo da se posebno prepozna interes gospodarstva te da te institucije imaju centre gdje se može ciljano educirati radnike i stručnjake. U tom smo se smislu zalagali i surađivali na tome da u Vladin Razvojni sporazum sjever Hrvatske uđu i Kampus FOI i Znanstveno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever. Oba projekta moraju imati snažnu misiju da jednim značajnim dijelom stoje na usluzi gospodarstvu. Ostali projekti tog sporazuma važni su u infrastrukturnom i gospodarskom smislu za našu županiju. Isto vrijedi za projekte koji će proizaći iz ITU mehanizma. Ono što, ipak, moram primijetiti jest bojazan da bi previše sredstava moglo otići u opću infrastrukturu u odnosu na gospodarstvo. Jer, ipak vrijedi ona stara: prvo kravica pa onda štalica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci