FOTO Ptuj - stari grad novih doživljaja

VV | 10.7.2023. u 08:50h | Objavljeno u Sponzorirano

Ptuj, najstariji slovenski grad, odlična je destinacija za ljubitelje povijesti, kulturne baštine, suvremene umjetnosti, izvrsne hrane i vrhunskih vina, termalnih ili wellness doživljaja te bijega u zeleno i mirno okruženje.

Ptujski dvorac zasigurno je najistaknutiji. Muzej koji je smješten u njegovim prostorima ove godine obilježava 130 godina postojanja i oduševljava bogatim zbirkama glazbenih instrumenata, tradicionalnih karnevalskih maski, zbirkama feudalne stambene kulture, oružja, slika na staklu i galerijama dvoraca te iznimnim eksponatima.

Prošetate li središtem starogradske jezgre, moći ćete vidjeti ovogodišnji novitet, Kurentovu kuću u kojoj uz pomoć interaktivnih tehnologija možete vidjeti, čuti i osjetiti posebnu energiju kurenta/koranta koji oduševljavaju posjetitelje iz cijelog svijeta. U šetnji gradskim ulicama zavirite i u neku od gradskih galerija.

Meni_Okusi_Ptuja_Gostilna_Ribic_Stanko_Kozel_2023_highres_31-25.jpg

OKUSI PTUJA

Posljednjih godina gastronomija grada Ptuja iznimno se razvila, a ovogodišnji novitet nadograđuje kulinarski jelovnik Okusi Ptuja koji zajednički osmišljava sedam kulinarskih ponuđača, među kojima su čak dva s dvije Gault&Millau kuharske kape. Meni u 3 slijeda „Okusi Ptuja“ uključuje karakteristična jela sa šireg područja turističke destinacije po izboru pojedinog ponuđača, odnosno njegovog chefa, a meni možete nadograditi dodatnim sljedovima i vinskom pratnjom vrhunskih lokalnih vinara.

Naposljetku, u Ptuju se smjestio i Ptujski vinski podrum, najstariji slovenski vinski podrum s bogatom arhivskom vinskom riznicom.

Ptujski_grad_Mestni_stolp_Albin_Bezjak_2022_high_resolution-25.jpg

BOGATA FESTIVALSKA DOGAĐANJA

Drevni grad uz Dravu može se pohvaliti bogatim festivalskim događanjima. Svake subote prijepodne, sve do sredine rujna, na trgovima starogradske jezgre odvija se raznolik program. Festival suvremene umjetnosti Arts Stays i glazbeni Festival Arsana i ove će godine obogatiti srpanjska događanja. U kolovozu će ulice Ptuja oživjeti uz Ptujsku ljetnu noć, rimsku prošlost oživjet će Rimske igre, a na festivalu Dani poezije i vina moći ćete se prepustiti poetskoj jezičnoj raznolikosti i vinu.

Ljubitelji harmonike, polke i valcera ne smiju propustiti tradicionalni glazbeni Festival narodno-zabavne glazbe Ptuj, a za ljubitelje povijesti tu su srednjovjekovne Dvorske igre. Kulturna događanja u gradu popraćena su i kulinarskim doživljajima. Za to su zaslužni Kuhna v mestu s lokalnim ugostiteljima i Odprta kuhna. Večera na mostu poseban je kulinarski doživljaj uz vrhunska domaća vina i specijalitete, a održava se na pješačkom mostu pokraj Restorana Ribič.

Mestni_Vrh_Stanko_Kozel_2022_IZBOR_high_res_78-25.jpg

AKTIVNOSTI U PRIRODI

Ptujsko jezero privlači brojne trkače i šetače, a ljeti njime vozi i turistički brod Čigra. Također je moguće isprobati i druge sportske aktivnosti na rijeci Dravi. Biciklisti se rado voze Dravskom biciklističkom stazom koja kroz Ptuj vodi prema Varaždinu.

Pođite pješačkom stazom do Mestnog Vrha i počastite se lokalnim vinima i domaćom kuhinjom. Zabavite se u trampolinskom parku Arbadapark ili u velikom vodenom parku s bazenima i toboganima u Termama Ptuj. Ljubitelji lopte mogu se opustiti uz tenis, golf ili footgolf.

Mestni_Vrh_Bostjan_Selinsek_2021_high_resolution_18-25.jpg

S druge strane, u gradu možete doživjeti i širu turističku ponudu koja je dostupna bez prethodne rezervacije: vođeni obilazak V. Mitreja ili degustacija vrhunskih lokalnih vina u Hotelu Mitra, sportske aktivnosti na vodi na rijeci Dravi, degustacija vina u Vinoteci Kobal, footgolf na Golf igralištu Ptuj, gledanje filmova na otvorenom, vođeni obilazak Ptujskog vinskog podruma s degustacijom vina, vođena šetnja Mestnim Vrhom, vođeni obilazak tunela ispod Ptujskog dvorca ili degustacija vina u Dvorskom vinskom podrumu u Ptujskom dvorcu.

Mitrov_vrt_Hotel_Mitra_Albin_Bezjak_high_resolution_2-25.jpg

Točan raspored navedene ponude i ostale turističke ponude pronađite na www.visitptuj.eu#ifeelsLOVEnia #myway

Označeno u