DOŽIVI MEĐIMURJE! Užitak za tijelo i odmor za dušu; sve to nudi “Međimurje malo”

| 5.5.2022. u 13:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Gdje melje najstariji riječni mlin u Hrvatskoj, koja je najljepša Međimurska popevka, što je u Međimurju najfinije: pušipel, gibanica ili meso z tiblice? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja o najsjevernijoj hrvatskoj županiji posjetitelji i turisti mogu saznati u najsuvremenijem multimedijalnom i interaktivnom postavu u ovom dijelu Europe – Centru za posjetitelje “Ekomuzej Međimurje malo”.

Muzej s dušom

Ekomuzej je inovativni koncept turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija obuhvaća 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu. Središnji Centar smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije u Čakovcu i zamišljen je kao “visitor” centar koji posjetiteljima daje osnovne najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Stoga će, zahvaljujući fragmentiranom muzeju, turisti moći posjetiti lokacije koje do sada nisu bile turistički dovoljno prepoznate, poput budućeg Centra “Hiža Međimurske popevke” u Donjoj Dubravi ili Arheološkog parka Nekropola u tumulima u Goričanu.

Ekomuzej ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju. Jedinstvena su i tehnološka rješenja u sklopu ekomuzeja jer se kontakt s prostorom muzeja ostvaruje i kroz elemente virtualne stvarnosti.

Osim središnjeg centra u Čakovcu, otvoren je i jedinstveni Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu koji predstavlja zaštićenu prirodnu baštinu Međimurja. Također je otvoren i Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu i “Riznica Međimurja” u sklopu rekonstrukcije fortifikacije Staroga grada Čakovec.

U tijeku ove i naredne godine planira se urediti Hiža Međimurske popevke u palači Hirschler u centru Donje Dubrave. Također će se, nakon vidikovca, izgraditi i centar za posjetitelje Goričko sviralo u Štrigovi i dovršiti centar Dravski zlatari u Donjem Vidovcu.

Deset tema i lokacija

Jedinstveni ekomuzej interpretira deset atraktivnih tematika na deset izvornih lokacija. Na svakoj lokaciji su uređeni ili će se urediti posebni interpretacijski centri sa sljedećim temama:

Odnavek – arheološka baština u Arheološkom parku Nekropola pod tumulima u Goričanu

Svetec – sakralna baština u crkvi Svetog Jeronima i budućem interpretacijskom centru u Štrigovi

Melin – ruralna graditeljska i obrtnička baština u Centru Mlinarov grunt s multimedijalnim postavom "Jeden den v živleju mlinara Franca Žalara" u Žabniku

Matul – zaštićena prirodna baština u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i edukacijsko istraživačkom centru Matulov grunt u Frkanovcu

Steiner – život i djelo Rudolfa Steinera, u rodnoj kući i Centru dr. R. Steiner u Donjem Kraljevcu

Beciklin – sport i rekreacija s naglaskom na biciklizam i pješačenje u turističko informacijskom centru Međimurska palača turizma i budućem bike i eno centru/vidikovcu "Goričko sviralo" na Mađerkinom bregu

Pozoj – nematerijalna kulturna baština i povijesni razvoj fortifikacije Starog grada Zrinskih u Muzeju Riznica Međimurja u Čakovcu

Zlato – ispiranje zlata na rijeci Dravi i drugi tradicijski zanati u interpretacijskom centru "Dravski zlatari" u izgradnji u Donjem Vidovcu

Popevka – UNESCO nematerijalna baština Međimurska popevka u budućem Centru Hiža Međimurske popevke u Donjoj Dubravi

Jesti i piti - kultura vina i tradicionalna međimurska gastronomija u Svjetskom centru Pušipela u Štrigovi i desetak međimurskih vrhunskih restorana pod oznakom Međimurski gurman

Međimurje u pokretu

Jedan dio projekta ekomuzeja "Međimurje malo" čini i sustav hop on hop off autobusnog prijevoza. Ekomuzej pokazuje glavne vrijednosti Međimurja i kroz interpretaciju ih pretvara u jedinstven doživljaj. Svim turistima i posjetiteljima ovaj jedinstveni koncept fragmentiranog muzeja pruža nematerijalni suvenir i inspiraciju za nove navike koje vrlo lako mogu uključiti u svoj svakodnevni život.

Kako bi ova destinacijska priča bila potpuna bilo je potrebno prometno povezati sve turističke atrakcije ekomuzeja i tako su nastali hop on hop off busevi Međimurja u pokretu. Ove kružne autobusne pružaju priliku da turisti jednostavno, sigurno i jeftino upoznaju novu destinaciju, da osobno odaberu pojedine atrakcije na ruti izletničkog autobusa na kojoj će se duže zadržati, da turistički lokalitet tj. atrakciju detaljnije upoznaju, da si sami odrede dužinu boravka na pojedinom lokalitetu i potom nastave putovanje sljedećim autobusom, čekajući ga na stanici označenom posebnom oznakom.

Tijekom vožnje, kroz slušalice ili putem spikera emitira se priča o znamenitostima pored kojih se turist vozi. Hop on hop off je neka vrsta turističkog javnog prijevoza zbog činjenice da je ruta putovanja poznata unaprijed, a karta vrijedi najmanje jedan dan. 

Ruta zasad povezuje lokalitete, atrakcije i ugostiteljske ponude u Gornjem Međimurju i to pod nazivom Hedonistička ruta uz kapljicu kulture:

• Terme Sveti Martin – dođi na kupanje u MartiLandiu i The Temple of Life.

• Interpretacijski centar za posjetitelje Sveti Martin na Muri – Mlinarska kuća, Žabnik.

• Vinarija i kušaonica obitelj Kocijan, Štrigova – dobro vino i ugodan ugođaj.

• Centar Štrigova – upoznaj se sa Sv. Jeronimom koji ima puno lijepih povijesnih priča

• Mađerkin breg i vidikovac – prirodni kaskadno oblikovani vidikovac kojega krasi novootvoreni vidikovac Goričko sviralo.

• Restoran i dvorac Terbotz – gourme iskustvo dobiveno sljubljivanjem vrhunskih vina i tradicionalne međimurske hrane.

• Vinarija i kušaonica obitelji Cmrečnjak, Sveti Urban – degustiraj kapljicu dobrog vina uz predivan pogled na Mađerkin breg

• Zmajev vrt, botanički park – upoznaj rijetke vrste bilja, drveća i grmova.

• Autobusni kolodvor Čakovec

Plan za jesen je daljnji razvoj i osmišljavanje izleta, u suradnji s Regionalnim turističkim centrom koji bi disperzirali turiste u Donji dio Međimurja, te još nekoliko ruta koje će biti povremene, a vežu se za određene manifestacije i događanja.

Ovaj projekt je potvrda da je Međimurje destinacija koja daje više s dugoročnim planom razvoja turizma i zdrave organizacijske kulture destinacije te da je u stanju kao prva regija u Hrvatskoj organizirati i kvalitetno pružati ovako kompleksnu turističku uslugu.