Dobar i ugodan vid - zašto je bitna kontrola vida već kod četverogodišnjaka

vv | 15.3.2022. u 10:28h | Objavljeno u Sponzorirano

Kvalitetan i udoban vid s dioptrijskim naočalama i kontaktnim lećama okosnica su ponude Optike Lineta, koja nudi kompletnu uslugu, od optometrijskih mjerenja do izrade dioptrijskih naočala i kontaktnih leća, kao i sunčanih naočala s dioptrijom ili bez.

Široka ponuda

- Jedni smo od rijetkih koji, uz mekane, u ponudi imamo i polutvrde kontaktne leće, a svi korisnici naših usluga imaju puno jamstvo na proizvode, kao i na ugodan vid, naglašava mr.sc. Vjekoslav Majdak bacc.ing.opt., optometrist i majstor optičar, koji je osnovao i vodi Optiku Lineta.

pa 637829337412844619optiuka lineta 14

Uz poslovnicu u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, otvorenu 2016. godine, Optika Lineta već skoro trideset godina posluje u Prelogu i Čakovcu.

- Glavnina naše djelatnosti su dioptrijske naočale i kontaktne leće. Najdraže nam je kada sami radimo mjerenja dioptrija jer smo tada sigurni da naši klijenti dobivaju najkvalitetniji vid, koji se od njihovih očiju može dobiti. Sva mjerenja, koja su rezultat višegodišnjih školovanja i edukacija, za naše klijente su besplatna ukoliko kod nas kupe naočale ili kontaktne leće u vrijednosti od 250 kn ili više. Vid korigiramo i s polutvrdim te mekanim kontaktnim lećama, što većina ne rade jer zahtjeva dosta vremena i adekvatnog znanja, objašnjava optometrist Majdak, dodajući da se kod kupnje mekanih kontaktnih leća ostvarujete pravo na besplatnu svaku osmu kutijicu leća.

pa 152367 optiuka lineta 12

Nakon završetka studija optometrije u Velikoj Gorici, Majdak je nastavio školovanje u Njemačkoj gdje je na visokoj školi i magistrirao optometriju i tako postao jedan od rijetkih varaždinskih školovanih stručnjaka za ispravljanje, odnosno korekciju vida optičkim pomagalima.

- Za bolji vid se oduvijek odlazilo oftalmolozima, očnim liječnicima zaduženima za brigu o očima, do unatrag petnaestak godina kada smo mi prvi optometristi završili školovanje i počeli raditi. Optometristi su stručnjaci, posebno školovani za mjerenja dioptrije za naočale i kontaktne leće i do danas nas u Hrvatskoj radi više od 400. Educirani smo i osposobljeni za kvalitetno izmjeriti i najkompliciranije oči. Kada netko ima probleme s vidom i nema drugih problema s očima, onda je moj savjet posjetiti optiku u kojoj radi optometrist, a posebno preporučam Optiku Lineta. U suprotnom, kada vas npr. bole oči, crvene su, imaju promjene koje prije niste primjećivali, tada je najbolje otići očnom liječniku - naglašava Majdak, dodajući da u nekim zemljama, kao što je SAD, optometrija pripada u primarnu zdravstvenu zaštitu dok je kod nas za sada u uslužnoj djelatnosti.

pa 152371 optiuka lineta 18

Što su dobre naočele

Upravo su godine uložene u školovanje, stručnost, profesionalnost i ljubaznost prema svakom klijentu ključ dugogodišnjeg uspjeha Optike Lineta, koja je otvorena radnim danom od 8.30 do 19 sati te subotom od 8.30 do 12 sati (042/420-820).

- Mjerenje dioptrije rade naši optometristi, i to je ono po čemu se razlikujemo i na što smo ponosni. Uz kvalitetnu kontrolu vida, svaki klijent dobiva savjet i prijedlog najboljeg rješenja, poštujući želje i potrebe svakoga, ukazuje Majdak.

pa 152378 optiuka lineta 25

Naglašava da su dobre naočale one koje osiguravaju dobar vid, ali i one s kojima se dobro osjećamo pa zato svi koji kod njih obave optometrijska mjerenja i nakon toga naruče dioptrijske naočale, dobivaju kompletno jamstvo ne samo na naočale, već i na ugodu nošenja, što znači da se, ukoliko se klijent nakon nekoliko tjedana nošenja naočala ne osjeća dobro, rade korekcije, bez dodatnog plaćanja.

- Ukoliko nije moguće postići normalnu oštrinu vida, pokušamo pronaći uzrok slabijeg vida, koristeći dodatne instrumente. Tako snimanje i analizu vanjskog dijela oka radimo topografom, odnosno uređajem koji mjeri pravilnost zakrivljenosti rožnice, a snimamo oko iznutra OCT i fundus kamerama radi procjene stanja mrežnice i stražnjeg dijela oka. Mjerenje očnog tlaka radimo beskontaktnim tonometrom i bez kapanja anestetika u oko, dok nam za vidno polje služi perimetar, uređaj koji mjeri osjetljivost vida u svim dijelovima vidnog polja. Ukoliko otkrijemo ili ne otkrijemo koji je razlog slabijeg vida sa svim nalazima šaljemo klijenta očnom liječniku, objašnjava nam Majdak.

pa 152377 optiuka lineta 24

Zašto kontrola vida već kod četverogodišnjaka

- Ako se kod djece problemi s vidom otkriju dovoljno rano, moguće ih je otkloniti s dioptrijskim naočalama, što kasnije nije moguće ili je vrlo teško, ukazuje Vjekoslav Majdak.

Naime, ako dijete u naočalama nosi najbolju dioptriju, vid se razvija i vremenom je oštrina vida sve bolja dok s oko osam godina starosti ne postiže svoj maksimum.

- No, ako se teškoće otkriju prekasno, npr. pred početak osnovne škole, u nekim slučajevima je vidnu oštrinu teško popraviti jer se vid najvećim dijelom razvija do osme godine starosti djeteta i više jednostavno nema vremena, objašnjava Majdak, napominjući da je pravovremeno otkrivanje poteškoća s vidom u toj dobi stoga od velike važnosti. Upravo zbog toga su uvedeni obvezni pregledi djece već u dobi od četiri godine - što moram pohvaliti - kako bi se kvalitetnom korekcijom naočalama, ili u rjeđim slučajevima kontaktnim lećama, razvila normalna oštrina vida do osme godine, objašnjava Majdak.

Kontrola vida radi se u bolnici, ali neki pedijatri radije djecu šalju u Linetu.

- Možda zbog lakše dostupnosti, iskustva, strpljivosti ili posebne opreme. Najvrjedniji dio naše posebne opreme je fotorefraktometar, uređaj koji snima refleks zjenica djeteta i automatski izmjeri dioptriju, a također mjeri i koliko se poklapaju vidne osi oba oka ili, drugim riječima, gledaju li oči u istom smjeru, veli Majdak.

pa 152379 optiuka lineta 28