Davor Skroza: JLS-ovi nemaju utjecaja za primjenu snižene stope PDV-a za odvoz smeća

Sponzorirani članak | 25.8.2021. u 12:05h | Objavljeno u Sponzorirano

Jučer se gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj pohvalio da će se nakon tri godine cijena odvoza smeća smanjiti sa smanjenjem stope obračunavanja PDV-a, od dosadašnjih 25 na 13 posto za što je ustvrdio sljedeće:

- Jasno je kako to nije bilo ispravno i nije bilo u interesu korisnika usluga Čistoće. To smo nakon gotovo tri godine uspjeli ispraviti - istaknuo je jučer gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj.

<<Od rujna manji računi Čistoće: Usluga će se obračunavati po jedinstvenoj stopi PDV-a od 13%>>

Ipak, iz Čistoće je stiglo medijsko priopćenje direktora Davora Skroze u kojem je naglasio da je do ove promjene došlo ne voljom ili akcijom gradonačelnika, već inercijom zbog promjene dijela Zakona o održivom gospodarenju otpadom (promjena zakona je stupila na snagu 31. srpnja objavom u Narodnim novinama) te da JLS-ovi (jedinice lokalne samouprave) ne mogu mijenjati primjenu niže stope PDV-a. Medijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

S danom 31. srpnja 2021. godine na snagu je stupio "novi" ZAKON O GOSPODARENJU OTPADOM (NN 84/21) u kojem je, između ostalog, u poglavlju VIII. sadržana "Javna usluga sakupljanja komunalnog otpada". Osim što je zakonodavac promijenio sam naziv javne usluge došlo je do još nekih izmjena u terminologiji te su se pojavile i neke novine u načinu pružanja javnih usluga o čemu bi, predlažem u što skorijem periodu, trebali održati tzv. "malu skupštinu" svih gradonačelnika i načelnika sa područja gdje TD ČISTOĆA d.o.o. obavlja javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada.

Ovom prilikom ukazujemo na definiciju JAVNE USLUGE obzirom je zakonodavac istu izmijenio na slijedeći način (osjenčano žutom bojom):

Zakon o gospodarenju otpadom ("NOVI" - stupio na snagu 31. srpnja 2021. godine; NN 84/21; članak 64. stavak 1.) definira da javna usluga sakupljanja komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje komunalnog otpada na području pružanja javne usluge putem spremnika od pojedinog korisnika i prijevoz i predaju tog otpada ovlaštenoj osobi za obradu takvoga otpada Zakon o održivom gospodarenju otpadom ("STARI") definirao je da javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje tog otpada na određenom području pružanja usluge putem spremnika od pojedinih korisnika i prijevoz tog otpada do ovlaštene osobe za obradu tog otpada (članak 30. stavak 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom; NN 94/13, 73/17,14/19 i 98/19) - dakle, termin "predaja otpada" u staroj definiciji nije bila navedena.

Kako je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u članku 38. stavak 3. alineja h) propisano da se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na javnu uslugu skupljanja komunalnog otpada (koja je s 31. srpnjem 2021. godine promijenila naziv) to su, u definiciji iste dodavanjem izraza "I PREDAJU TOG OTPADA", nastupili uvjeti za primjenu snižene stope PDV-a od 13% i na drugi dio cijene javne usluge (varijabilni dio) koji se odnosi na količinu predanog MKO i koji dio se na računima za javnu uslugu iskazuje zasebno zavisno o broju primopredaja i zapremini spremnika. Obzirom je sada i predaja tog otpada ovlaštenoj osobi za obradu tog otpada sastavni dio javne usluge to je nastala obveza primjene snižene stope PDV-a kako je navedeno.

Društvo ČISTOĆA d.o.o. još od početka primjene zakonskih odredbi vezano uz sniženu stopu PDV-a (siječanj 2017. godine) kontinuirano putem dopisa i na nekoliko desetaka održanih sastanaka ukazuje resornim ministarstvima i institucijama (Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Porezna uprava) na ovaj nedostatak u staroj definiciji javne usluge, a koji nedostatak je zakonodavac konačno ispravio "novim" Zakonom o gospodarenju otpadom (NN 84/21).

Društvo ČISTOĆA d.o.o. sada mora, a sukladno zakonski utemeljenim osnovama, primijeniti stopu od 13% i na varijabilni dio cijene javne usluge tj. na onaj dio koji se odnosi na količinu predanog MKO - zbrinjavanje.

Snižena stopa PDV-a na dio cijene javne usluge za količinu predanog MKO započeti će se primjenjivati, prema korisnicima, na računima za mjesec kolovoz (računi koji se distribuiraju početkom rujna 2021. godine) tj. od kada je na snagu stupila navedena definicija javne usluge utemeljena u odredbi iz članka 64. stavka 1. Zakona
o gospodarenju otpadom (NN 84/21).

Obzirom da su porezne stope propisane posebnim zakonom na koji izvršna tijela jedinica lokalne samouprave nemaju i ne mogu imati utjecaja to za navedenu primjenu snižene stope nije potrebna prethodna suglasnost izvršnog tijela na izmjenu cjenika javne usluge. Dosadašnje cijene za obveznu minimalnu javnu uslugu (fiksni dio) i cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (varijabilni dio) ostaju nepromijenjene.

Slijedom svega navedenog napominjemo da će konačna cijena za korisnike (s uključenim PDV-om), a vezano uz promjenu stope PDV-a sa 25% na 13% na dio cijene za količinu predanog MKO, biti manja za 0,006 kn/litri.

S poštovanjem,

direktor Čistoće, Davor Skroza."