CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA Rad u vrtu u skladu s prirodom

Sponzorirani članak | 9.4.2022. u 17:41h | Objavljeno u Sponzorirano

Centar dr. Rudolfa Steinera multidisciplinarna je institucija koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam baziranu na nauku i znanju dr. Rudolfa Steinera. Smješten u Donjem Kraljevcu ujedno je i jedna od najvećih turističkih atrakcija Međimurja. Centar dr. Rudolfa Steinera centralna je ustanova u Hrvatskoj koja se bavi promocijom, izučavanjem i savjetovanjem u području biodinamičke poljoprivrede.

- Centar provodi edukacije i radionice, te organizira nacionalne i međunarodne seminare i konferencije iz područja biodinamičke poljoprivrede, upravlja i rodnom kućom dr. Rudolfa Steinera koja predstavlja mjesto susreta mnogobrojnih posjetitelja iz čitavog svijeta. Sekcija za biodinamičku poljoprivredu u Goetheanumu uvrstila je Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca kao važnu edukacijsku točku u svijetu biodinamike - ističe ravnateljica Centra mr. sc. Dijana Posavec.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_10.jpg

Priča o biodinamičkoj, a kasnije i ekološkoj poljoprivredi najstariji je oblik uzgoja hrane. Konvencionalna poljoprivreda datira unazad stotinjak godina otkako se kemijska industrija okrenula proizvodnji zaštitnih sredstava u tzv. konvencionalnoj poljoprivredi. Nakon stotinu godina intenzivne primjene mineralnih gnojiva i mnogobrojnih kemijskih zaštitnih sredstava, stanje Zemlje kao planeta nikada nije bilo lošije. Izlaz iz ove nezavidne situacije nudi upravo biodinamički način uzgoja.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_5.jpg

Kako bi se netko krenuo baviti tom granom poljoprivrede treba koristiti biodinamičke pripravke, poštivati plodored i tlo koje je osnova za rad. Tlo se njeguje, ne uništava se i ne truje. Kako bi se sačuvalo za slijedeće generacije nužno je težiti razvoju agrotehničkih mjera čija primjena omogućava održivost poljoprivredne proizvodnje i temelji se na kvaliteti hrane i zdravlju tla. Upravo taj smjer podržava i Europski zeleni plan.

Temelji biodinamičke poljoprivrede počivaju na holističkom pristupu poljoprivredom gospodarenju, odnosno, jedno gospodarstvo je jedan cjelovit zatvoren organizam, koji je samodostatan. Biodinamički preparati su fermentirani pripravci mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla, koji se u vrlo razrijeđenim koncentracijama koriste u izradi komposta i gnojiva, te za tretiranje tla i usjeva. Ukupno je devet biološko-dinamičkih preparata i dijele se u dvije skupine: preparati za prskanje tla/usjeva i tzv. kompostni preparati.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_6.jpg

Osnovni pripravak u biodinamičkoj poljoprivredi je tzv. pripravak 500, koji strukturira tlo i promiče rast korijenja, on pojačava mikrobiološku aktivnost koja stvara humus. To je pripravak koji uvelike jača vezu biljke s energijama zemlje, s tlom. Osim njega, u biodinamici postoji još niz pripravaka koji se koriste na razne načine u tom tipu poljoprivrednog gospodarenja.

Biodinamički proljetni radovi

Proljeće predstavlja buđenje prirode i ono daje impuls stvaranja novog života. Vrtlarima je ono početak nove sezone, kao i buđenje iz zimskog sna. U biodinamičkim vrtovima aktivnosti se događaju u nekoliko pravaca.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_2.jpg

Na tlu primjenjujemo pripravak 500 i/ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP). Pripravak 500, odnosno gnoj iz roga, koristimo u vrtovima i nasadima kao škropivo kojim prskamo tlo nakon svake mehaničke obrade kada je zemlja “gola” kako bi potaknuli rad mikro i makro flore i faune tla na razgradnju organskih tvari i stvaranje humusa.

Vrtlari

Povrtnjaci su isplanirani. Izrada plana sadnje radi se na temelju prošlogodišnjih položaja pojedinih kultura, pa stoga, uz pomoć sjetvenog (mjesečevog) kalendara, složen je pravilan raspored novih gredica i nabavljeno sjeme. Priprema tla je iznimno važna jer na temelju dobro pripremljenog i pognojenog tla, ovu sezonu će se ubirati plodovi. Prije no što krenete s agrotehničkim zahvatima, primijenite pripravak 500 ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP) na površine koje namjeravate kultivirati.

Voćari

Rezidba je već završena. Za vrijeme cvatnje voćaka obustavljaju se svi radovi u voćnjacima. Nakon cvatnje primjenjujemo na voćke pastu za stabla. Pasta se može primijeniti nekoliko puta tijekom godine. Optimalno vrijeme za primjenu paste obično je navedeno u Sjetvenom priručniku. Možete je primijeniti nakon opadanja lišća kako bi ojačali grane i deblo, nakon rezidbe za pomoć u zatvaranju reznih rana i u proljeće pri pojavi prvih pupova čime se smanjuje opasnost od gljivičnih oboljenja uslijed povišenja temperature okoline.

Radionice i predavanja

Za više informacija o biodinamičkoj poljoprivredi, pripravcima i agrotehničkim mjerama obratite se Centru dr. Rudolfa Steinera. Svi zainteresirani pratite najave radionica koje su intenzivne upravo u ovo doba godine i na području Varaždinske županije, a na kojima možete naučiti kako izraditi pojedine pripravke koji će biti lijek za vaš vrt, nasad i imanje.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_7.JPG

Sve zainteresirane pozivamo na predavanje i radionicu izrade biodinamičkih pripravaka koja će se održati u srijedu, 6. travnja u 16 sati na imanju Holiday Home Lina, Pleškovec 154 a, u Međimurskoj županiji. Program obuhvaća izradu sumporno-vapnene juhe i paste za stabla te predavanje o načinu izrade i korištenju biodinamičkih pripravaka. Edukacija je besplatna, a gotove pripravke možete ponijeti sa sobom.

centar_rudolf_steiner_biodinamicka_proizvodnja_vv_05042022_1.jpg