CENTAR ANANDA Roditeljstvo na drugačiji način

Mr.sc. Maja Šegović, CF® | 2.11.2023. u 12:41h | Objavljeno u Sponzorirano

Pitala sam se o čemu da pišem u ovom broju? Prilog Zdravlje Varaždinskih vijesti mogao bi Vam svima biti doprinos da saznate nove načine kako se snaći u ovim vremenima kada mnoštvo faktora vreba na naše zdravlje. Poznavanje tjelesnih procesa Access Consciousnessa® može doista biti značajan pomak u kvaliteti življenja u ovom trenutku. Bez obzira dolazite li na tretman ili facilitaciju, na tečaj ili sudjelujete na Zoom-edukaciji, sve je u korist toga kako se osjećate i živite.

No, intenzivan rad sa mnogim obiteljima, mladim majkama, djecom, naveo me da pišem o roditeljstvu. Sve se u posljednje vrijeme ubrzano mijenja. Tako i djeca, njihove potrebe, društvo u cjelini. I to postavlja potpuno nove zahtjeve na roditelje. Koliko to može utjecati na zdravlje pojedinca i društva ne treba isticati.

Naslijeđeni odgoj

Kako izgleda biti roditelj trenutno, rekla bih da je mnogima poznato. Bez obzira koliko godina sada imali kao roditelj, i koliko nam trenutno djeca bila stara, više-manje, podizali smo djecu na način koji smo usvojili kao "normalan". Osnove odgoja nasljeđivale su se iz generacije u generaciju i sustav dr. Spocka je dugo vremena predstavljao "zlatna pravila" odgoja. Podizali smo djecu s ciljem da se dobro uklope u društvo, trebala su nešto i "postići" u životu, imali smo bezbroj očekivanja od njih i od sebe i svoj uspjeh u životu, velikim dijelom, mjerili smo uspjehom svojeg djeteta. I naravno, takvim roditeljstvom, stavili smo mnoštvo tereta na svoja i njihova leđa. I tako u krug, generacijama.

ananda_centar_28072023__1_.jpg

Koliko mnogo prosudbi u ovom tekstu? Na koliko pretpostavki se temeljio dosadašnji sustav odgoja i jesmo li se ikada kao roditelji zapitali što je od toga istinito za nas? Za našu djecu? Tek kad bi djeca u svom odrastanju počela pokazivati određena "odstupanja" razvijajući razne "poteškoće" i "poremećaje", mi bismo zavirivali u neka druga "dvorišta" da vidimo kako to rade oni koji su "bolji" od nas.

Uglavnom, kad se podvuče crta, gledali bi samo što je krivo u nama? Što je krivo u djeci? U društvu? I sve se svodilo da naučimo obrasce koji sigurno dovode do ispravnog rezultata. To je naše roditeljstvo trebalo učiniti uspješnim i iz nas ukloniti osjećaj pogrešnosti.

Drugačije Roditeljstvo®

Napokon sam u Access Consciousnessu® naučila nešto što je promijenilo sve: nitko nije kriv niti prav, mi smo različiti. To je platforma na kojoj Access® razvija alate za razna područja ljudske djelatnosti, tako i za Different Parenting® (Drugačije Roditeljstvo®). Napisana je i knjiga koju možete pročitati, a Certificirani Facilitator® može raditi radionice i facilitacije na tu temu. One mogu uključivati samo roditelje, a mogu i djecu i ostale osobe koje sudjeluju u odgoju.

U svom dosadašnjem radu imam iskustva s raznim situacijama što se roditeljstva tiče. Moglo bi se to i ozbiljnije analizirati za neka istraživanja, no reći ću samo da su obitelji koje su primijenile ove Access®-ove tehnike, promijenile način komuniciranja, očekivanja jednih od drugih, osjećaj zadovoljstva pojavio se i kod djece i kod roditelja, straha je nestalo. I mir je postao prisutan u zajedničkom životu.

ananda_29092023_08.jpg

Stvari nikad nisu idealne. Život neprestano donosi izazove u kojima možemo opet ispočetka. Gledamo li svaki novi izazov kao priliku za više, potpuno ćemo promijeniti naboj situacije. Također, imamo li svijest o tome da doista nema krivo ni pravo, možemo se uvijek pitati iz koje to ja pretpostavljene realnosti sada djelujem? Da li je ovo uopće istinito za mene? Od koga sam to pokupio/la? Čemu/kome ja ovdje dajem vrijednost?... itd. Onog trenutka kada zbog pitanja što ih postavljamo, dovedemo sebe iz stanja vlastite ispravnosti u prostor raznih mogućnosti, sami od sebe se odgovori počinju javljati u nama. Ne u obliku riječi već u obliku kako se osjećamo sa sobom. Jer mi sve znamo, samo potiskujemo ono što nam tijelo govori.

Samosvjesno dijete

Djeca koja imaju roditelja koji koristi ove alate kao prvo znaju da nisu kriva već različita od drugih. Pita li nas dijete što da odabere od ponuđenih mogućnosti, a mi odgovorimo: Što ti znaš o tome? Što je za tebe najbolje? Koju svjesnost imaš, a odbijaš je? Koliko još mogućnosti postoji za koje nisi pitao/la?... itd., potičemo dijete da pita sebe, da osluškuje unutarnji glas i da preuzme odgovornost za svoje izbore. Koje su mogućnosti za takvo dijete? Da li su veće da bude samosvjesno ili da bude nesigurno? Odgovorite sami.

Zamislite neku situaciju u kojoj ste imali neko očekivanje od djeteta. Recimo da je odraslo i dolazi iz daleka da Vas posjeti. I Vi očekujete da tu ostane cijeli odmor, a ono kaže da će biti par dana i da ide dalje... Vi ste razočarani u prvom trenutku i imate osjećaje koji nisu ugodni. U redu, to je normalno. No, u sljedećem trenutku, upitate li sebe: Iz koje ja to realnosti djelujem sada? Shvatit ćete da postavka na kojoj temeljite svoje očekivanje je samo jedna pretpostavka koju ste usvojili kada ste Vi odrastali.

Dijete je odrasla osoba i lijepo je da Vas posjeti. Osjetite zahvalnost za to. Uživajte dok je pored Vas. Budite tu i sad. Onog trenutka kad Vas oblije zahvalnost, kao toplinski val koji se širi tijelom, Vi ste u svjesnosti, Vaše tijelo samo "popravlja" sva mjesta gdje ste pohranili traume vezane za to područje za koje ste upravo zahvalni. I, što je sada moguće za Vas, za dijete, za roditeljstvo? Koliko još lijepih stvari možete doživjeti? Sve dok postojite, sve dok Vas ima... otvorite vrata potpuno novog svijeta i budite roditelj koji se mijenja sa vremenima koja su već tu.

Mr.sc. Maja Šegović, CF®
Ananda, centar za unapređenje kvalitete života

Centar "Ananda"

Djelatnost Centra "Ananda" temelji se na tehnikama i alatima Access Consciousnessa® kojima je svrha ukloniti stres i unaprijediti kvalitetu svakodnevnog života modernog čovjeka. Centar je pokrenula mr.sc. Maja Šegović, Access Consciousness® Certified Facilitator®.

centar_ananda_05102023_1.jpg

- U Centru "Ananda" možete se naručiti na tretman i doći na uvodni razgovor tijekom kojeg dogovaramo "personalizirani" tretman - pojašnjava voditeljica Centra.

Posjetiteljima "Anande" na raspolaganju je 60-ak tjelesnih tretmana kao i verbalne facilitacije (tretmani razgovorom po principu Accessa®). U Centru se redovito održavaju i edukativni tečajevi za one koji sami žele naučiti izvoditi navedene tehnike.

Edukacije i radionice

Plan edukacija i radionica dostupan je na Facebook stranici Centra Ananda. Tijekom studenoga doista je mnogo aktivnosti te se mogu uključiti svi uzrasti, nema preduvjeta. Upiti i prijave za tretmane i tečajeve mogući su na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

ananda_042023.jpg

mob: +385992789363
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Facebook: anandavarazdin ili Maja Segovic CF
Instagram: @anandavarazdin ili @Maja_Segovic
Youtube: @anandavarazdin ili @majasegovic9985
Web: anandacentar.site

ananda_20102023_1.jpg

ananda_27102023_3.jpg

ananda_27102023_4.jpg

ananda_27102023_5.jpg