Centar Ananda: Biti u dopuštanju - mudrost svakodnevice

Mr. Sc. Maja Šegović, CF | 26.5.2023. u 08:44h | Objavljeno u Sponzorirano

U svakodnevnom životu dopuštanje se odnosi na nečiju dobru volju, na granice koje je netko postavio, na nešto što uključuje našu odluku koliko ćemo i što ćemo dopuštati da bude. 

Danas ću govoriti o pojmu dopuštanja u svjetlu Access Consciousnessa®. Ovdje dopuštanje predstavlja "spuštanje" unutarnjih barijera svemu što se zbiva oko nas. Naime, kada događaje doživljavamo kao bolne, teške, neželjene, tada se "zatvaramo", ulazimo u kontrakciju i otpor. To nije samo preneseno značenje već se doista naši unutarnji procesi usporavaju, cirkulacija se smanjuje, mišići se stežu. Ako takvo stanje traje duže, možemo razvijati tegobe na fizičkom nivou. I na psihološkoj razini kao i na emocionalnoj ne funkcioniramo kako bismo mogli.

Zamislimo na trenutak neku željenu situaciju da nam se zbiva. Kako percipirate sebe u njoj? Da li osjećate kao da se širite, kao da Vam molekule "plešu", jeste li gibljiviji? Rekli bismo da sve kroz Vas lakše teče i da ste u stanju bližem harmoniji.

Što ako bismo mogli veći dio dana biti u stanju dobrog protoka? Što ako ne bismo vanjskim uvjetima prepuštali vodstvo o tome kako ćemo mi biti? Što ako bismo izabrali biti u dopuštanju protoka svih tih događaja kroz nas, ne zadržavajući ništa od toga u sebi? Kako bismo se tada osjećali i kako bi tada naše tijelo funkcioniralo?

Access Consciousness® nas uči kojim pitanjima u zahtjevnim situacijama možemo svjesno ostati u dopuštanju i zadržati ono stanje tijela koje nam je doprinos. Poznavanje tih alata i njihovo uvježbavanje omogućava nam da se u tim trenucima postavimo na novi način. Poznavanje i Tjelesnih Procesa i njihova primjena, omogućava nam bržu relaksaciju u zahtjevnom trenutku. Njihova zajednička primjena s verbalnim alatima olakšava proces.

Dopuštanje je osnovno stanje tijela u kojem nam se širi percepcija. Jeste li primjetili da kada Vas nešto opterećuje, fokusirani ste samo da to "riješite" i ne "primate" ništa izvan toga. Čak ne zamijetite neke očite stvari, ne čujete nekoga oko Vas. Tako u kontrakciji ne možete niti percipirati mogućnosti koje postoje i koje, kad bi ih izabrali, bi mogle donijeti i neku novu realnost koju uopće niste uzeli u obzir. Stoga, što ste više tijekom dana u dopuštanju, to više mogućnosti može "doći" do Vas.

Tako mijenjamo svoj život polako, u skladu sa događajima oko nas. I što je najvažnije, uviđamo koliko smo snažni, sposobni i da sami upravljamo svojim životom. I sve biva lakše. Veselije. Jednostavnije.

Temeljni tečaj 27-30.05.2023.