BEG’S PLANT BASED Uživajte u kreativnoj ponudi burgera biljnog porijekla Foto: Sandro Sklepić

BEG’S PLANT BASED Uživajte u kreativnoj ponudi burgera biljnog porijekla

VVM | 16.8.2023. u 18:00h | Objavljeno u Sponzorirano

I ove godine možete uživati u njihovim sjajnim burgerima na ovogodišnjem Špancirfestu

Pojavio se sve popularniji koncept plant based prehrane, u prijevodu - prehrane koja se većinom bazira na namirnicama biljnog porijekla. Mnogi taj pojam podrazumijevaju kao sinonim za vegetarijansku ili vegansku hranu, što baš i nije točno.

Plant based prehrana, svakako podrazumijeva konzumaciju biljnih namirnica poput voća, povrća, orašastih plodova, biljnih ulja i cjelovitih žitarica, ali pritom nema strogog odricanja od namirnica životinjskog podrijetla poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda, samo se nastoji smanjiti njihov unos u organizam.

Plant based prehrana

Za ljubitelje takve prehrane, ali i one koji ju tek žele isprobati, imamo odličnu vijest – na hrvatsko tržište stigla je zanimljiva ponuda biljnih imitacija mesnih i mliječnih proizvoda: burgeri od proteina graška, mlijeko, mozzarella, špek, jaja, jogurti i sirevi na biljnoj bazi, a sve će to biti dostupno već kroz neko vrijeme na Beg’s Plant Based Street Food-u čiji je osnivač Eduard Beg.

Iza sebe ima 15-tak godina iskustva u poduzetničkoj karijeri, među kojima su posljednje tri bile na menadžerskoj poziciji u jednoj velikoj korporaciji, a plant based prehranu otkrio je tek nedavno.

- Sve se promijenilo nakon mojeg ručka u Pandora Greenboxu, splitskom plant-based bistrou. Kad sam kušao hranu koja je bila tako ukusna, sočna i originalna, jednostavno nisam mogao prestati razmišljati o tome. Znate onaj osjećaj težine i sitosti nakon pojedene hrane, kad sve što želite jest ušuškati se u krevetu? Kod ove hrane uopće nije bilo tog efekta umora - ispričao je.

Zainteresiran tim novim konceptom odlučio je postati mali prozor u veliki svijet Plant Baseda te pokrenuo Beg’s Plant Based Distribution za uvoz i distribuciju namirnica, preko Beg’s Plant Based Street Fooda i Cateringa educira publiku i pokazuje da se s Plant based namirnicama mogu kreirati jela jednako ukusna ako ne i ukusnija od jela na koja smo navikli, a uskoro planira i otvoriti prvi Beg’s Plant Based Butchery & Deli koji će biti multifunkcionalni prostor sa širokim izborom Plant based namirnica. Time će biti prvi s takvom ponudom, ne samo u Hrvatskoj, već i na cijelom tržištu u ovom dijelu Europe.

- Cilj cijelog koncepta je doći do lanca Butchery&Delija te kasnije lansiranje franšize po cijeloj Europi i kao kruna cijelog projekta i strategije razvoja plant based tržišta osnivanje plant based cooking akademije te prvog plant based Michelin restorana - naglašava Beg.

Održiv način prehrane

Osim što je zdrava i ukusna, još jedna velika prednost plant based hrane jest što je to održiv način prehrane. Naime uzgoj biljaka manje je štetna varijanta za okoliš u usporedbi s uzgojem mesa i mliječnih proizvoda koji danas dobrim dijelom uzrokuju mnoge ekološke probleme poput povećanja emisije stakleničkih plinova, zauzimanja značajnog postotka poljoprivrednog zemljišta te korištenja velike količine vode.

Njegovi sjajni burgeri mogu se probati na ovogodišnjem Špancirfestu.

- Drago nam je i veselimo se što imamo priliku već drugu godinu za redom pripremati naše burgere i koktele za domaćine Varaždince, te publiku. Riječ je o dva nova burgera - Beg’s Spicy Chicken i Beg’s Crispy Chicken i uz naše već dobro poznate Beg’s Signature Burger i Beg’s Double Decker Burger - rekao je Beg.

Beg_s_Signature_Burger.jpgBeg’s Signature Burger/Foto: Sandro Sklepić

Beg’s Spicy Chicken je napravljen od Kroštulinog Plant Based Brioche peciva, Callowfit fit BBQ umaka s 0% šećera i masti, Amaze plant based piletine u komadićima marinirane u Agavinom sirupu, crvenoj ljutoj paprici, kajenskom papru i Vegeti, s kriškom GreenVie Gouda sira, te rajčicom i iceberg salatom.

Beg_s_Spicy_Chicken.jpgBeg’s Spicy Chicken/Foto: Sandro Sklepić

Beg’s Crispy Chicken je lagana i ljetna verzija burgera napravljena od Kroštulinog Plant Based Brioche peciva, Tzaziki umaka napravljenoj od Soyade grčkog jogurta, svježe mente i češnjaka, Beyond Meat paniranog file piletine, svježih krastavaca i iceberg salate - rekao je Beg.

Beg_s_Crispy_Chicken.jpgBeg’s Crispy Chicken/Foto: Sandro Sklepić

- Uz sve to, moći ćete se osvježiti s nekim od naših već poznatih koktela poput Pornstar Slushia koji je napravljen od Finlandia vodke, Piena prosecca, Mango Pureea i sirupa od vanilije ili s nekim od noviteta poput Acajita koji je napravljen od Diplomatico Planas ruma, našeg kordijala od mente i bagrema, te soda vode - zaključio je Eduard Beg.

Nakon što kušate njihove burgere, postat će vam jasno zašto ih svi hvale. Zato, svakako posjetite Eduardov štand na Špancirfestu, čak i ako ste ljubitelj mesa. Tko zna, možda se i vi zaljubite u plant based prehranu.