18. Mali Gastro istaknuo je važnost obrazovanja i razvoja struke za turizam budućnosti

VV | 13.5.2022. u 16:55h | Objavljeno u Sponzorirano

Mali Gastro oduševljava već osamnaest godina generacije učenika, roditelja i stanovnike sjeverozapadne Hrvatske i šire.

Tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro ove godine održava se pod okriljem CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

18. Mali Gastro održan u Zaboku u petak 13. svibnja potvrdio je odličnu sinergiju i suradnju nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_1.jpg

Ova tradicionalna, ali i moderna manifestacija okupila je učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji su osnovnoškolcima i roditeljima pokazali zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi.

Mali Gastro otvorio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, te tom prilikom istaknuo:

"Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati osoblje koje može odgovoriti tim zahtjevima. U regionalnom centru uskoro ćemo imati cjeloživotno učenje što nismo imali do sad, imamo puno partnera upravo iz gospodarstva i to nam daje za pravo da očekujemo da će ovo biti ne samo regionalni centar, nego i šireg područja, a dokaz tome su i naši partneri iz Ljubljane koji su 2020. godine bili proglašeni za najbolji centar izvrsnosti u Europi – oni su nam partneri i vjerujem da kroz nekoliko godina našeg rada ovdje u Zaboku i mi možemo konkurirati za takav centar. Ponosni smo na Srednju školu Zabok jer postaje Regionalni centar kompetentnosti zahvaljujući svojim prijašnjim rezultatima – iz godine u godinu pokazuju na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi da spadaju u sam vrh srednjih stukovnih škola."

Mali_Gastro_Zabok_13052022_2.jpg

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti dočarali su inovativan pristup učenju i praksi kroz degustacije, natjecanja, radionice tradicionalnih jela i interaktivni program u kojem su osnovnoškolcima i roditeljima predstavili obrazovanje za zanimanja konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_3_Srednja_skola_Zabok.jpg

Učenici Srednje škole Zabok istaknuli su želju za profesionalnim razvojem i težnju izvrsnosti koju dokazuju nagrade i uspjesi na natjecanjima.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_4_Zeljko_Kolar_zupan_KZZ_Drazenka_Jurec_ravnateljica_SS_Zabok_Branka_Kralj_voditeljica_projekta_CUT_Zabok_Ivan_Hanzek_gradonacelnik_Zaboka_s_ucenicima_SS_Zabok.jpg

"Učenicima osnovnih škola, roditeljima i svim posjetiteljima možemo pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova – i to učenici iz škola partnera Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu – srednjih škola iz Preloga, Bjelovara, Varaždina, gosti iz najveće ugostiteljske škole iz grada Zagreba. Mali Gastro je prerastao ne samo u regionalni nego i međunarodni događaj jer su ovdje i naši gosti iz Ljubljane, – Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. A s nama su i dva fakulteta koja naši učenici najviše upisuju – Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji", naglasila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_5_-_Mali_Gastro_Zabok.jpg

"Mali Gastro postala je tradicionalna manifestacija važna za grad Zabok na čemu smo zahvalni ne samo učenicima, nego i profesorima i mentorima koji se na srčan i odgovoran način uključuju u one aktivnosti gdje se očekuje njihovo sudjelovanje ili potpora", naglasio je Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka.

Srednja škola Zabok kao dio CUT Zabok poziva osnovnoškolce da dođu upoznati školu i sami se uvjere u suvremeni pristup edukaciji i mogućnosti za razvoj karijere u turizmu i ugostiteljstvu. Prva sljedeća prilika za to je u srijedu 18. svibnja na Pikniku u Dvorcu Bračak, a nakon toga vrata škole bit će svakodnevno otvorena do upisa djece u srednjoškolski program za sve informacije o školovanju, najavila je Branka Kralj, voditeljica projekta CUT Zabok.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_6_-_Srednja_skola_Zabok.jpg

S obzirom na važnost kvalitetnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu  CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti i događaji poput Malog Gastra su izuzetno značajni. Turizam danas ostvaruje gotovo 1/5 hrvatskog BDP-a te je presudno skrenuti pozornost na zanimanja poput konobara i kuhara.

CUT Zabok kao centar znanja značit će ogromnu prednost za sjeverozapadnu Hrvatsku u današnjem ubrzanom poslovanju. Poduzetnici i poslodavci u turizmu imaju velika očekivanja od projekta te je većina spremna i uključiti se u vidu partnerstva i podrške.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_7_-_Srednja_skola_Zabok.jpg

Mali_Gastro_Zabok_13052022_8_-_Mali_Gastro_Zabok.jpg

Mali_Gastro_Zabok_13052022_9_-_Srednja_skola_Zabok.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci