Uskrsli Gospodine, ti sve znaš... (Iv 21,1-19)

Napisao/la: -

Ovo je nedjelja radosnog svjedočenja Isusova uskrsnuća u svijetu. Tema radosti prisutna je već u ulaznoj pjesmi u kojoj s nadahnutim autorom Psalma 66 zovemo svu zemlju da kliče Gospodinu.

U zbornoj molitvi zahvalno priznajemo Bogu da se kao njegov narod radujemo što nas je obnovio vrativši nam dostojanstvo svojih sinova i kćeri te ga molimo da nas utvrdi u nadi uskrsnuća. U darovnoj molimo Boga da primi darove svoje raspjevane Crkve te da nam On, koji je uzrok tolikog veselja, omogući ulazak u vječnu radost. Ova misa zove nas na unutarnju i zajedničku radost koju dariva Uskrsli, kao i na radosno svjedočenje Kristove obnoviteljske prisutnosti u Crkvi.

Prvo čitanje iz Djela apostolskih izvještava nas o drugom saslušanju Petra i Ivana pred Velikim vijećem u Jeruzalemu. U prigodnom govoru mnoštvu je objasnio da je to učinio snagom Isusa kojega je Bog uskrisio od mrtvih i postavio začetnikom života. Petar u oba slučaja odgovara u ime Dvanaestorice, čime Luka ističe da je on predsjedajući apostolskog zbora. Petar, potaknut Duhom Svetim, obrazlaže da je glavni razlog propovijedanja u ime Isusovo činjenica kako je Raspetoga Bog uskrisio, i učinio ga Spasiteljem Izraelu i svim narodima koji prihvate obraćenje i oproštenje grijeha. Kazna i prijetnje nisu ih obeshrabrili nego su nastavili naučavati po kućama navješćujući Isusovu Radosnu vijest.

Evanđelist Ivan u današnjem odlomku iz evanđelja apostole vraća na početak njihovog zajedničkog života. Svojim ukazanjem na Tiberijadskome jezeru Isus u apostolima želi probuditi snagu onog zanosa kod prvog poziva da ga slijede. Posebno se posvetio Petru, iza kojeg su usponi i padovi, oduševljenje i zatajenje, hrabrost i strah. Isus je htio da ga apostoli prepoznaju kao Uskrsloga, začetnika novog života.

U zgodi čudesnog ribolova bitna je uloga voljenog učenika koji prvi prepoznaje Gospodina na obali jezera i govori Petru te pušta da Petar od radosti prvi otpliva na obalu. Ostali apostoli nisu se usudili Isusa ništa pitati jer shvatili su tko je on. Prihvaćaju ga drugačijim i slave Boga za tu milost spasenja. U dijalogu s Petrom Isus ga vodi do spoznaje kako mu je oprostio nevjeru te ga potiče na javno priznanje ljubavi i privrženosti njemu kao Spasitelju. Tako je pred ostalim apostolima pokazao mogućnost obraćenja po iskrenom kajanju i poniznosti.

No, time nije završena vjernička formacija jer put Isusovih učenika je trajni put obraćenja i nasljedovanja. Možda nam se ponekad učini da smo dovoljno upoznali Isusa i razumjeli što nam govori po svojoj riječi i osvjedočili se u njegovu beskrajnu ljubav. Nemojmo se zavaravati jer put Isusovih učenika je trajno nasljedovanje Krista i to je jedini sigurni put do spasenja, do vječnosti.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.