Učio ih je kao onaj koji ima vlast

| 23.1.2018. u 11:04h | Objavljeno u Promišljanje

Činjenica je da Bog stalno progovara čovjeku – ponekad direktno, ponekad preko odabranih ljudi. U Ponovljenom zakonu čitamo kako je Mojsije bio svjestan da je njegova misija izvršena te se pred ulazak u obećanu zemlju oprašta s Izraelcima i potiče ih na vjernost sinajskom Savezu.

Veličina je čovjeka koji u životu prepoznaje svoje granice i kad shvati smisao svog života. Ohrabruje Izraelce da ih Bog neće napustiti njegovim odlaskom.

Stalno će im slati proroke koji će ih voditi i usmjeravati na pravi put po Božjim zakonima. U konačnici Bog će poslati Velikog Proroka koji će svakom čovjeku ponuditi spasenje od zla i grijeha.

Evanđelist Marko nam svjedoči da se u Isusu ostvarilo Mojsijevo proroštvo, ali neki Izraelci nisu bili spremni na Njegov dolazak i javni nastup s pozivom na obraćenje kao nužnim za spasenje. Isus si je u svojim tumačenjima starozavjetnih tekstova uzimao za pravo uvijek nadodati nešto novo – jer on i jest ispunjenje i dopuna Starog zavjeta, a imao je vlast nad istinom.

Suvremenike u sinagogi redovito iznenađuje, ostavlja ih zadivljenima tumačenjem pročitanih tekstova. Nisu navikli na tako direktan govor, a još manje na djela koja su u skladu s naviještanjem. Isus je tumačio svete tekstove kao onaj koji je sama istina, koji ima vlast pa su zato i njegova djela prožeta Duhom Božjim.

Kako u Isusovo vrijeme tako i danas, u svijetu je prisutno zlo na djelu, a pokazuje (skriva) se u nepravdi, iskorištavanju radnika, neisplati zasluženih plaća, ubijanju nevinih ljudi i nerođene djece, odbacivanju starijih i bolesnih ljudi, provalama, prijevarama...

Zvuči nam poznato? Kao da listamo stranice raznih internetskih portala. Činjenica je da sve te nevolje u svijet dolaze zbog čovjekove podijeljenosti i sklonosti da izabere zlo, a odbaci dobro. Zao čovjek se aktivno suprotstavlja svemu što je Božje. Zlo u čovjeku ne može biti mirno ako je u Božjoj prisutnosti.

Napada i buni se. Isus je lako prepoznao zlo jer je bio ispunjen Duhom Božjim. Isus svojom riječi izgoni zlo iz ljudi. Da, svaka plemenita riječ pomaže ljudima da se oslobode zla. Isus nam jasno otkriva da zlo postoji te nas poziva da se borimo u sprečavanju širenja zla.

Najveća je opasnost kad olako shvatimo postojanje i djelovanje zla. Đavao nastupa vrlo mudro jer nas postupno udaljava od Boga i zapravo ne primjećujemo da se odvajamo od Božjeg Duha. Riječi su ubojitije od oružja, kaže narodna poslovica, ali možemo dodati i da su ljekovitije od svakog lijeka.

Neka naš govor i naš život ne budu oni koji će drugima štetiti, nego oni koji će druge uzdizati i liječiti.