Svjetski dan misija

| 12.10.2020. u 21:11h | Objavljeno u Promišljanje

Treću nedjelju u listopadu Crkva obilježava Svjetski dan misija. Toga dana čitava si Crkva povješćuje i posadašnjuje vlastito misijsko poslanje: „Idite po sve svijetu, propovijedajte Evanđelje“. Ovogodišnja poruka Pape Franje povodom Svjetskog dana misija nosi naslov: "Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6,8). Naslov je uzet iz biblijskoga opisa poziva proroka Izaije. Na Gospodinovo pitanje: „Koga da pošaljem“, Izaija odmah odgovara: „Evo me, mene pošalji!“. Taj poziv – napomenuo je Papa – dolazi iz Božjega srca, od njegova milosrđa koje, u sadašnjoj svjetskoj krizi, poziva Crkvu i cijeli ljudski rod.

U poruci je Papa podsjetio na nezaboravnu molitvu održanu 27. ožujka ove godine na praznom Trgu svetoga Petra. Govorio je tada o općoj izgubljenosti čovječanstva pogođenoga bolešću Covid-19, o izgubljenosti sličnoj onoj koju su doživjeli učenici iznenađeni neočekivanom snažnom olujom. Pritom je istaknuo svijest o tomu da se svi nalazimo na istoj lađi, slabi ali važni i potrebni, svi pozvani da zajedno veslamo.

Doista smo prestrašeni, dezorijentirani i uplašeni – napisao je Papa u poruci. Bol i smrt pokazuju nam našu ljudsku slabost; ali istodobno uočavamo da svi imamo snažnu želju za životom i oslobođenjem od zla. U tom smislu, poziv na poslanje, poziv da iziđemo iz sebe iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prigoda je za solidarnost, služenje, posredovanje. Poslanje koje Bog povjerava svakomu daje nam da od uplašenoga i zatvorenoga 'ja' prijeđemo na ponovno pronađeno 'ja', obnovljeno darivanjem sebe – istaknuo je papa Franjo.

Sama činjenica da smo besplatno primili život podrazumijeva poziv da uđemo u dinamiku darivanja sebe; ljudski se život rađa iz Božje ljubavi, raste u ljubavi i teži ljubavi. To vrijedi za svakoga, nitko nije isključen; – napomenuo je Papa – Božje se milosrđe izlijeva na cijeli svemir. Krist je na križu pobijedio grijeh i smrt, a Crkva nastavlja Isusovo poslanje u povijesti, i šalje nas posvuda da bi Bog preko nas očitovao svoju ljubav, te da bi dotaknuo i preobrazio srca, umove, tijela, društva i kulture na svakom mjestu i u svako vrijeme.

Primorani na fizičku udaljenost pozvani smo otkriti važnost društvenih odnosa i zajedničkoga odnosa s Bogom – primijetio je Papa. U takvim bismo uvjetima trebali biti više pozorni na potrebe bližnjega. Nemogućnost da se kao Crkva okupimo na slavlju euharistije, dala nam je da podijelimo stanje brojnih kršćanskih zajednica koje ne mogu svake nedjelje slaviti misu. U tom nam se kontekstu pitanje koje Bog postavlja: „Koga da pošaljem?“, ponovno upravlja i od nas očekuje velikodušan i uvjeren odgovor: „Evo me, mene pošalji!“. Bog nastavlja tražiti koga da pošalje svijetu i ljudima da svjedoči njegovu ljubav, njegovo spasenje od grijeha i smrti, njegovo oslobođenje od zla.

Označeno u