Svadbeno ruho

Napisao/la: -

Evanđeoski odlomak u kojem Isus svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobi govori o Kraljevstvu nebeskom koje je kao kad neki kralj pripravi svadbu Sinu svomu, a uzvanici se oglušuju na poziv, potaknuo me na razmišljanje o nedjeljnoj svetoj misi.

Zasigurno ova prispodoba govori i o tome kako pripadnici izabranog izraelskog naroda, iako prvi i opetovano pozivani, nisu prepoznali u Isus očekivanog Mesiju i nisu odgovorili na njegov poziv stvaranja novog Izabranog naroda. Nakon što su se oglušili na poziv, zlostavljali pa čak i ubili poslanike kraljeve, On se okreće od njih i, jer je svadba pripravljena, proširuje svoj popis uzvanika na sve ljude koji će okupljeni u novi Izabrani narod, tj. Crkvu biti pozvani i odazvati se na svadbenu gozbu kraljeva Sina.

U ovom promišljanju zaustavit ću se na svetoj misi kao novozavjetnoj gozbi Jaganjčevoj na koju smo kao vjernici i članovi Crkve pozvani svake nedjelje. Koliki vjernici i u ovo naše vrijeme imaju „pametnijeg posla“, jedni odlaze na njivu, drugi u trgovinu, treći se izruguju ili ignoriraju njegove sluge i njegov poziv. „Svadba je evo pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni.“ Kako onda, tako i danas. No i za one koji su se odazvali, neki zbog običaja, neki zbog prisile, neki povremeno, neki redovito, Isusova prispodoba ima važnu poruku: na svadbenoj gozbi pronašao se i uzvanik „koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho.“

Nije dovoljno samo odazvati se na svadbenu gozbu Očevog Sina, nije dovoljno primiti sakramente kršćanske inicijacije, vjenčati se u crkvi, pa čak ni sudjelovati redovito na nedjeljnoj svetoj misi, a u konkretnom, svakodnevnom životu ne živjeti svoju pripadnost Crkvi. Baš mi se čini kako u posljednje vrijeme susrećem mnogo vjernika koji su svake nedjelje na misi, a njihovi politički, društveni, moralni stavovi i aktivnosti daleko su od učenja Crkve. Mnogo znaju, čitaju, angažiraju se u raznim inicijativama, ali im je teško prihvatiti učenje Pape, biskupa, svećenika, od svih su pametniji i informiraniji.

Kakvo je naše „svadbeno ruho“, kako živimo svoju pripadnost Crkvi, svoju opredjeljenost za Krista? Koliko je to vidljivo u mojim osobnim stavovima i djelima, u mojim obiteljskim, prijateljskim, poslovnim odnosima?

Ovaj evanđeoski odlomak poziva ponajprije one koji se odazivaju na svadbenu gozbu da zagledani u svoj osobni odnos prema svetoj misi, prema istinama vjere koje čuva i navješta Katolička Crkva ne budu zapreka za otkrivanje ljepote i važnosti svadbene gozbe onima koji pronalaze razne isprike i oglušuju se na Božji poziv na gozbu.

Isus zaključuje riječima: „Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.“ Potrebno je odazvati se pozivu, ali i odjenuti se u svadbeno ruho izabranih kako bi nas Gospodin prepoznao kada će doći i obići svoje uzvanike.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.