Putopis života

| 6.9.2021. u 21:33h | Objavljeno u Promišljanje

U skladu s početkom školske godine, Isus poput mudrog učitelja postavlja motivacijsko pitanje. Ne zato što ne bi znao odgovore ili jer provjerava učeničko znanje, nego želi zapodjenuti razgovor i čuti jedinstven putopis što ga ispisuju ljudski koraci kojima je obećao svoju blizinu.

Postoje danas moderni uređaji koji broje korake jer interesantno je vidjeti koliko čovjek u jednome danu prođe. Gospodina ne zanima koliko, nego što sve čovjek prođe, što mu se događa, što se oko njega zbiva, zato pita: „Što govore ljudi?“ Što kažu ili kako žive naši ukućani, prijatelji, kolege, sugrađani? Što kažu novine i društvene mreže? Što kaže svijet, što mu je bitno, za što se bori i što voli, gdje traži utjehu i pomoć, prijatelja i spasitelja?

Eto nam prilike da se pohvalimo ili potužimo, ako treba i izjadamo. Ali to nije suština Isusovog interesa jer on, zapravo, pita o našoj osobnoj zauzetosti i odgovornosti u svemu tome što se zbiva: „Što vi kažete?“ Prema čemu se naši koraci upravljaju, a od čega uzmiču i zastaju li radi pitanja: Bože, a što ti kažeš na sve to?

Njegov je odgovor nedvosmislen, samo ga ponekad nećemo čuti jer nam nije po volji to što se naš hod tiče nošenja križa i ne sviđa nam se kako zvuči to „odricanje samoga sebe“. No tek kada se oslobodimo utega sebičnosti i pomirimo se sa svojim križevima, naše brojilo učinjenih koraka bilježit će da smo uistinu išli.

Mnogo je puta Isus u susretu s ljudima izgovorio riječ „idi“ – nakon što ih je izliječio, oslobodio, utješio, ohrabrio, osmislio im život: „Idi i nemoj više griješiti... Idi, vjera te spasila... Idi za mnom.“ Nikada nije rekao: Ne trudi se, ne muči se, ne idi ili odustani. S druge strane, u čudesan i neponovljiv putopis naših života ono ljudsko i svjetovno stalno se trudi upisati: Ne možeš ti to, to je teško, Božji je put prezahtjevan, to je za odlikaše i genijalce, za bolje, jače, zdravije, otpornije, izdržljivije... Sjetimo se ili istražimo u nedjeljnom evanđelju što je na slična odvraćanja Gospodin kazao Petru!

Bog najbolje zna za što su njegovi sinovi i kćeri sposobni! Zato kada promatramo što je sve zabilježila naša nutarnja sprava za mjerenje prevaljenog puta, kada listamo svoje putopise, uzmimo k srcu stranice gdje crno na bijelo stoji posvjedočenje samoga Boga da, dokle god s njime idemo, ne postoji ništa što ne možemo.

U tom duhu osvijestimo si pitanje: „Što ti misliš, tko sam ja?“ Ako je naša vjera u Boga svemogućega iskrena, onda u školu, u društvo, na ulicu, na posao, na odmor, bilo kamo, možemo ići, i to na način da naš hod bude neustrašiv, častan i čovjeka dostojan. Tada nam koraci neće biti tek broj, već putopis koji ni Boga ni bližnjega ne iznevjerava, nego razveseljava.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Teologija iz žablje perspektive
  Ljepota odjeka Nacionalnog susreta obitelji održanog prošlog vikenda u Ludbregu nosi nas pred evanđeoske riječi iduće nedjelje u kojoj slušamo Isusovu molitvu: "da svi budu jedno kao što ti, Oče,…
 • Život je vjeronauk
  Zanimljiva legenda veže se za svib, biljku po kojoj je najljepši mjesec u godini dobio ime. Od svibovine, koja se danas koristi za izradu čvrstih predmeta kao što je štap…
 • Duhovno planinarenje
  U duhu poslovice koja kaže da se samo dvije stvari ne mogu sakriti: ljubav i planina, privlačan je prizor ljubavi kao duhovne planine. Zapanjujuće je promatrati taj vrhunac s kojega…
 • Briga za ljubav Isusova Srca
  Četvrta vazmena – Nedjelja Dobrog Pastira slavi se kao Dan svećeničkih i redovničkih zvanja. Pred očima nam je prizor Gospodina u liku pastira koji za svoje voljene daje život. Vjerojatno…
 • Od preživljavanja do uživanja
  Uskrsli Gospodin pred nas, kao i pred svoje apostole koji su cijelu noć radili, ali nisu ništa postigli, dolazi s pitanjem: "Imate li što za prismok?" Neobična je ta riječ…