Oklada

| 13.3.2023. u 21:34h | Objavljeno u Promišljanje

Poznata je priča kako su se sunce i vjetar kladili tko će prije putniku skinuti šešir. Bahat vjetar bio je uvjeren da je pobjeda njegova, no čovjek je jače nabijao šešir na glavu kako je on žešće puhao. Morao je napokon odustati, a onda je promrzlog čovjeka zagrijalo sunce. Hodeći pod njegovim zrakama, sam je skinuo šešir jer mu je bilo vruće.

I u evanđelju 4. korizmene nedjelje napadni vjetrovi, utjelovljeni u farizejima i susjedima, čak i roditeljima koji su bili u sjeni straha, silno se obaraju na slijepca. Jer on je progledao, jer on je, iako običan prosjak, susreo Gospodina, on koji nije bio dostojan. Židovi su, naime, smatrali da je uzrok bolesti grijeh, zato i grme: "Sav si se u grijesima rodio, i ti nas da učiš?" Oni koji su učeni i ugledni ne razumiju i ne vjeruju, ostaju slijepi.

U toj sljepoći slutimo i vlastite mane, poput nezahvalnosti, zavisti, taštine, nepovjerenja... Sve smo to već toliko puta rekli, čuli i shvatili, a opet kao da nemamo snage oduprijeti se vjetrovima koji nas šibaju.

Bog nije takav. Ponekad bismo mi možda i htjeli da bude, da lupi šakom i skine s nas sve ljudske gluposti i ludosti. Ali Bog čini drugačije. Isus sam veli u istoj situaciji da je on svjetlost svijeta. Bog je poput sunca koje toplinom i blagošću izlazi kao pobjednik – ne silom, nego milom.

Isus je ozdravio slijepca načinivši kal od zemlje i svoje sline. Nije li to iskustvo svakog čovjeka koga intuicija nagoni da poljubi bolno mjesto voljene osobe? Nismo li i sami kao djeca osjetili olakšanje i ublaženje boli zbog mamina poljupca, iako smo možda zaslužili i špotance? A ona se nije ustručavala poljubiti ranu, makar bila prljava i krvava. Ali za to smo ju trebali otkriti.

Što nam nedostaje da ostvarimo takav odnos povjerenja s Gospodinom? Nije iskren tko tvrdi da takvu ljubav ne želi i ne treba i da takvu privrženost ne traži. Što nam onda priječi da se na nama "očituju djela Božja"? Fali nam naša dragovoljnost.

Dam se kladiti da bi svaki čovjek koji pred Bogom skine šešir u znak poštovanja osjetio ljepotu njegove milosti. Kladim se da bi svatko tko ima hrabrosti pred Gospodinom u znak pouzdanja skinuti svoje naoružanje i oklope osjetio njegov spasenjski melem prisnosti u svim svojim ranama.

Kladim se da svaki čovjek koji, u duhu poslovice, "vjeruje u Boga kao što slijepac vjeruje u sunce; ne jer ga vidi, nego jer ga osjeća", jer ga ljubi, svjedoči da Bog nježnošću pobjeđuje sve protivne vjetrove, osobito one u teškim trenucima.

Na trag te sigurnosti neka nas usmjeri natpis sa zida u varšavskom getu iz vremena opakih vjetrova II. svjetskog rata: "Vjerujem u sunce i kad ne sja. Vjerujem u ljubav i kad ju ne osjećam. Vjerujem u Boga i kad se čini da je daleko."

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Sretan kraj
  "Svaki mrak ima svoj kraj, mamo." Tim riječima završava povijesna drama poznata kao Duga mračna noć, čijih se dojmljivih scena dobro sjećamo. Tako nam je u pamćenje urezan i jedan…
 • Gdje je ženi mjesto
  Lijep je običaj u mnogim domovima da svaki član ima svoje mjesto za obiteljskim stolom, a još je ljepše kada se s objedom čeka dok svi ne budu na svojim…
 • Stati na loptu
  Jeste li i vi na knap s vremenom? Imate li dojam da danas vrijeme leti brže nego prije? Mnogi kažu da se tako osjećaju, što me podsjetilo na šalu u…
 • Kad je trbuh pun, kruli u glavi
  Na početku korizme Duh Božje riječi vodi nas u pustinju gdje nalazimo poticaje za promišljanje o životnim situacijama u kojima prijete mnoge opasnosti. Sve na što nas Sveto pismo upozorava…
 • S kim si, takav si
  Zanimljiva je priča o neuvredljivom čovjeku koji se nikada nije ljutio. Neki bezobraznik naumio je dokazati da to nije moguće pa ga je posjetio i zasuo psovkama i poniženjima. Mudar…