Odrecimo se ogovaranja umjesto čokolade

| 1.3.2017. u 09:06h | Objavljeno u Promišljanje

Svako nas vrijeme korizme iznova poziva i potiče da proživljavanjem liturgijskih slavlja iz dana u dan napredujemo u razumijevanju Kristovog spasenjskog otajstva te takvi nastojimo u svoj život u djelo provesti kraljevstvo Božje, naslijedujući Isusov primjer.

Korizma ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se pokornički pripremamo za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana. Počinje Čistom srijedom ili Pepelnicom - kada je zapovijedani post i nemrs.

Zakon nemrsa obvezuje sve koji su navršili 14. godinu života, a zakon posta one koji su navršili 18. godinu života pa do započete 60. godine. Korizma završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje.

Pripreme za slavljenje Uskrsa sastoje se u molitvi, postu, slušanju i čitanju Božje riječi te dobrim djelima prema bližnjima.

U korizmi, vjernike se poziva na redovitije pristupanje sakramentu pomirenja, kako bi pomireni s Bogom i ljudima radosnije mogli slaviti Uskrs. Tijekom korizme svećenici na liturgijskim slavljima oblače misno ruho ljubičaste boje.

Svaka od 6 korizmenih nedjelja ima svoje posebno ime. Prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga je Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna), a šesta je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica.

Odrasli pripravnici za krštenje - katekumeni imaju u korizmi završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći. Isus nam svojim primjerom pokazuje put kako nam se boriti i opirati Zlomu. U kušnjama Isus nije podlegao napastima i izabrao ono što mu je lakše nego, molitvom, postom, čitanjem i razmatranjem Božje riječi u osami, osluškuje Očev glas.

Đavao se u napastima prikazuje kao poznavatelj Biblije, na vrlo profinjen način uvlači se u naše živote i nudi razne pogodnosti. Služi se poluistinama, dok mu se Isus suprotstavlja cjelovitom objavom riječi Božje. Isus i nas danas poziva da se u ovoj korizmi u kušnjama suprotstavimo ponudama protivnika dostojanstva čovjeka, ljudskog života te tražimo snagu za vjernost Ocu u vršenju njegove volje u svakodnevnom životu.

Odrecimo se ogovaranja, klevetanja i vrijeđanja Božjeg imena umjesto jutarnje kave i popodnevne čokolade.