Oče, daj da budemo jedno s tobom! (Iv 17, 20-26)

Napisao/la: -

Liturgijska čitanja ove nas nedjelje dublje uvode u otajstvo Kristova uzašašća k Ocu te prikazuje Crkvu kao narod Božji koji živi od jedinstva Oca, Sina i Duha Svetoga. Dar Duha Svetoga najvredniji je dar Uskrslog Krista zajednici vjernika - Crkvi. Taj Duh očigledno je djelovao u prvoj Crkvi po mučenicima koji su umirali za Krista. Prvi su kršćani sve podredili iščekivanju drugog dolaska Krista. U zbornoj još jače ispovjedamo vjeru da je Spasitelj ljudskog roda sada u slavi s Bogom i molimo da iskusimo njegovu prisutnost u Crkvi, jer je obećao biti s nama do svršetka svijeta.

Na završetku oproštajne večere s apostolima Isus velikosvećeničkom molitvom prije muke i smrti na križu moli Oca za njih da ostanu vjerni i nepokolebljivi na putu spasenja. Isus moli i za sve koji će na propovijed apostola, biskupa i svećenika povjerovati u njega kao Spasitelja. Svoj odnos povjerenja, predanja i pouzdanja prema Ocu želi prenijeti na apostole.

Radosna vijest spasenja svih ljudi obuzima svakog iskrenog tražitelja i molitelja te nam daruje život u zajedništvu s Bogom. Tu radost doživio je sveti Stjepan podnijevši mučeničku smrt. Bio je ispunjen Duhom Svetim te ga je jačao i prosvijetlio. Javno je svjedočio Isusovu proslavu kod Oca nebeskoga i nije ga plašila svjetina koja je tražila njegovu smrt. Po uzoru na Isusa s križa, Stjepan moli za svoje mučitelje i oprašta im zlo koje su mu nanijeli.

Duh Sveti i vidljiva Crkva, koja je Kristova zaručnica, zovu raspršene vjernike na euharistiju, kao najbitniji događaj u životu kršćanske zajednice, gdje je prisutan proslavljeni Krist. Tako Duh Kristov jača vjernike za nove životne borbe. Krist očekuje da vjernici budu njegovi svjedoci u teškim trenucima progona, ali im obećaje utjehu i nagradu u vječnosti. Moli da budu jedno kako bi svijet vjerovao u Boga. On dalje ističe da je učenicima predao slavu koju mu je dao Otac, a to su ljubav i zajedništvo. Taj odnos prenosi na Crkvu kao zajednicu vjernika koji imaju udio u jedinstvu Oca, Sina i Duha Svetoga.

Ostajući povezan s Ocem, Isus moli da njegovi vjernici ostanu povezani jedni s drugima i tako pokazuju svijetu da Bog ljubi na poseban način one koji se odazivaju u Crkvu. Hrabri ih obećanjem poslanja Duha Svetoga koji će Crkvu čuvati i usmjeravati da ostane uz Isusa kao zajednica onih koje Bog ljubi.

Ustanovio je sakramente po kojima primamo Božju milost kako bismo mogli dostojni djece Božje pristupati zajedništvu s Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Svi smo na to pozvani. Isus nam je zaslužio spasenje, a od nas se očekuje suradnja, naš korak k izvoru spasenja. Koliko smo spremni za te korake?

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.