Kristov = dosljedan

| 15.11.2021. u 21:34h | Objavljeno u Promišljanje

Poštovani čitatelji, evo nas na kraju još jedne liturgijske godine, koja završava svetkovinom Krista Kralja, a koja nas nije mazila kraljevskim stilom života. Mnogi su jedva spajali kraj s krajem, mnogi su na vlastitoj koži osjetili udarce strahova i kriza te nepovjerenje i zebnju, kako se to sada naziva, "novoga normalnoga".

Mnogi su se prilagodili duhu vremena i zapustili krunu kršćanskoga života koju promatramo u sakramentima Crkve navikavajući se da se može i tako – bez euharistije, bez ispovijedi, bez zajedništva... To je pogled koji nas boli, žalosti i nadasve osiromašuje, i to ne zbog novonastalih okolnosti, nego zbog gubitka dosljednosti.

U evanđelju slušamo kako Pilat Kristu nameće govor o kralju. I mi gledamo prema njemu, Kralju kraljeva, prema Vladaru vjekova i Gospodaru svega stvorenoga. Dok se u nama budi ona ljudski razumljiva težnja da Isus već jednom kaže: "Dosta", on tako uvjerljivo ostaje dosljedan, tako smireno ostaje vjeran sebi.

Pilatova podbadanja podiže na višu razinu i okreće ih u govor o istini. Ne traži svoja prava i kraljevski tretman, ne opravdava se i ne dokazuje da on jest Kralj, nego u prvi plan stavlja Istinu i one koji su od Istine, koji slušaju njegov glas.

Osluškujući taj glas u današnjim prilikama, u svijetu koji je u istoj mjeri, dakle u potpunosti i bez obzira na sve, Božji, kao što je njegov svaki odlomak povijesti u kojoj je isto tako bilo i stresova i kriza i egzistencijalnih ugroza, i nas taj glas poziva na odluku: Istinitost ili licemjerje? Principijelnost ili povodljivost? Hrabrost ili strah?

Nije to poziv na nadmetanje ni huškanje na buntovništvo, a ponajmanje na popularno "mi" i "oni" razilaženje. Naprotiv, to je poziv na život u Istini, što znači u nasljedovanju Kralja svega stvorenja koji je i pred sudom i pred slavom ovoga svijeta ostao vjeran sebi živeći dosljedno krotkost i poniznost svoga Srca. Srca koje voli bez obzira na sve.

Njemu ne treba naše laskanje, nego hrabra vjernička dosljednost koja je pokazatelj tko je naš Kralj, koga mi slušamo u svijetu koji, bježeći u formalnu religioznost, pomalo odustaje i od čovjeka i od Boga.

Dobri i dragi ljudi, čestitajući vam svetkovinu Krista Kralja, zahvaljujem vam na svjedočanstvu nade i pouzdanja, vjere u dobroga Boga i dobrotu čovjeka, što nas je do sada održalo skupa. A na srce vam stavljam molitvu i zauzetost da nas i u budućim izazovima skupa drži spona Kristova evanđelja i snaga njegove vedrine u iskustvu životnih borbi.

U njegovu svjetlu, brinući jedni o drugima, podignimo svoje živote na razinu dosljednosti. Izborimo se da glas Istine dopre do svakoga srca i, što god činili, nikada ne dižimo ruke od čovjeka i od Boga.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Ptice male
  Sažimajući na neki način povijest čovječanstva, pozivajući i nas danas na put spasenja Božjega, evanđelje druge nedjelje došašća riječi Staroga zavjeta primjenjuje na proroka Ivana kao oličenje glasa koji pripravlja…
 • Čega se mi bojimo?
  Naše vrijeme obilježeno je osjećajima nespokojstva koje produbljuju zastrašujuće okolnosti uzrokovane pandemijom, a čitanja na početku došašća, na prvi pogled, na istome su tragu. Isus spominje bezizlaznu tjeskobu i izdisaje…
 • Carpe diem
  Približivši se kraju liturgijske godine, na predzadnju nedjelju Božja riječ poziva nas na ozbiljnost života jer svjedoci smo istinitosti drevne misli: "Panta rei", a u struji svega što prolazi i…
 • "Križ ne ide u vječnost, on ostaje na grobu"
  U okrilju ovih blagih dana koji, slikovito, bar malo operu dušine prozore pa možemo jasnije vidjeti stvarnost koja nam pokazuje kako je poniznost jedina škola svetosti, evanđelje iduće nedjelje vodi…
 • "Prema Bogu ne idemo hodeći, nego ljubeći"
  Naslovna misao sv. Augustina približava nas tako miloj i dirljivoj proslavi Boga u svima onima, znanima i neznanima, koji su za života prepoznali i učinili ključni korak prema konačnom cilju…