Budimo svjetlo drugima

Napisao/la: -

Kada su Josip i Marija donijeli dijete Isusa u Hram, potaknuti Duhom Svetim, dođoše tada u Hram starac Šimun i proročica Ana; oni upoznaše Gospodina i radosno ga razglasiše, tako bi mogao glasiti sažetak evanđelja koje ćemo čuti u nedjelju 2. veljače na blagdan Svijećnice.

U ovom se kratkom odlomku iz evanđelja po Luki dogodio susret Boga i čovjeka, starca Šimuna i Isusa Krista, Starog i Novog zavjeta. Izvršavajući zakon Starog saveza Marija i Josip prikazuju Isusa u hramu četrdeset dana nakon njegova rođenja. Prošlo je vrijeme Marijina čišćenja i oni izvršavaju svoju obavezu da se muško prvorođenče prikaže Gospodinu. Sin Božji ne traži iznimke za sebe i poštuje Zakon koji je dao ljudima. Već u tom trenutku ispunjenja starozavjetnog Zakona započinje ostvarenje njegovog potpunog prikazanja Bogu, onog koje je riječima proroka Šimuna navješteno Mariji: „a i tebi će samoj mač probosti dušu — da se razotkriju namisli mnogih srdaca!“ (Lk 2, 35)

Starac Šimun i proročica Ana koji su i sami svoj život posvetili i prikazali Bogu; Šimuni u iščekivanju Utjehe Izraelove i osluškivanju Duha, a proročica Ana danonoćnim služenjem Gospodinu postom i molitvom, doživjeli su trenutak za koji su se pripremali čitav život, susreli su Mesiju.

Ali važnije od toga jest da su u malenom djetešcu, u naoko redovitom događaju u Hramu, u naoko redovitom vremenu, kada ništa naizvana u Jeruzalemu nije dalo naslutiti dolazak novoga Kralja, vođeni Duhom Svetim prepoznali Mesiju. Prepoznali su Božje obećanje, otkrili ispunjenje svoga nadanja i radosno gledaju u budućnost čovječanstva koje će biti „prosvjetljeno“ svjetlošću koja je sam Isus Krist. Šimun i Ana su da susreli, prepoznali, upoznali i razglasili.

Eto zadatka koji pred nas stavlja blagdan Svijećnice. Da u malenom djetešcu prepoznamo i spoznamo Boga, da ga upoznamo, da prosvijetljeni njegovim svjetlom postanemo „svjetlost svijeta“ (Mt 5, 14).

U toj bismo svjetlosti trebali prepoznati Boga koji nam i danas dolazi kao siromah, kao beskućnik, kao bolesnik, kao zatvorenik, kao izbjeglica, kao osoba s invaliditetom, kao onaj koji je gladan, žedan i koji je gol i bos i služiti Mu. Jasna je Isusova preporuka i poziv svim vjernicima: „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima“ (Mt 5, 16).

Kršćanin po svojim djelima treba svijetliti kao znak, putokaz koji vodi u vječni život. Kada na upaljenom plamenu jedne svijeće upalimo drugi plamen, prvoj ništa ne oduzimamo, a drugu svojim svjetlom izbavljamo iz tame. Pozvani smo osvijetliti tamu ovoga svijeta, tamu naših bližnjih, tamu onih u raznim potrebama. Budimo svjetlo drugima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.