Božje spasenje ponuđeno je svakom čovjeku

| 29.10.2015. u 11:43h | Objavljeno u Promišljanje

Svake se godine o svetkovini Svih svetih trebamo zaustaviti i prisjetiti da je cilj čovjekova života biti (za)uvijek s Bogom, u Bogu. Biblijska nam čitanja taj dan u slikama govore o okupljanju, blagdanu, svečanoj gozbi i miru koji će za Božje izabranike trajati zauvijek. S drugima možemo zajedno živjeti jedino ako se znademo odricati i svakome davati njegovo pravo mjesto, a tako ćemo upoznati i Krista te hodati Božjim putom. Već smo sada na tom putu prema Bogu, a Krist je prisutan u svakom čovjeku.

Trajnu, istinsku radost i utjehu u Bogu imaju siromasi, oni koji tuguju, koji su progonjeni, koji su jednostavni u zahtjevima. U susretu s Kristom povezujemo se s potrebnima, On nas poziva da se zauzimamo za njihovo dobro te im u konačnici pomognemo naći nadu u Ocu nebeskom. Isus u blaženstvima svima nama upućuje poziv na rast u svetosti jer ona nam je svima darovana i zadana kao konačni cilj. Miran suživot i mirotvorstvo garancija su posebnog statusa kod Oca – jer takvi ćemo se sinovima i kćerima Božjim zvati. Isusova blaženstva pokazuju put do svetosti. Tim je putom išlo mnoštvo današnjih slavljenika, a oni su nam poticaj da ih slijedimo te nam na tom putu pomažu svojim zagovorom.

Popričesna molitva, kao vjernicima, daje nam smisao današnjeg spomendana: Bože, ti si jedini svet i u svim svecima častimo tvoja čudesna djela. Molimo te, posveti nas da te ljubimo iznad svega te nas, zemaljske putnike, od ovog stola privedi na gozbu u nebeskoj domovini. Na Dušni dan spominjemo se svih vjernih mrtvih. Mi kršćani ispovijedamo vjeru u uskrsnuće Isusa Krista i njegovu trajnu proslavu kod Oca. Po Kristovim zaslugama i mrtvi će uskrsnuti, istinski vjernici zadobit će u njemu život vječni. Živeći tu nadu, Crkva je stoljećima molila za pokojnu braću i sestre kako bi ih Bog priveo k sebi. Stoga nema mjesta bojazni pred smrću jer je ona nadvladana snagom Kristove žrtve na križu. Jer smo ljudi, razumljiva je i privremena tuga za umrlim najmilijima, ali kao vjernici trebamo shvatiti i prihvatiti tu stvarnost prelaska k Ocu.

Stvarnost Isusova uskrsnuća hrabri nas jer i mi ćemo snagom Duha Svetoga biti uskrišeni na život vječni. Zborna molitva današnjeg dana učvršćuje nas u vjeri: Gospodine, usliši nam molitve: vjerujemo da si svoga Sina uskrisio od mrtvih, učvrsti nam nadu da ćeš uskrisiti i našu pokojnu braću i sestre! Moleći za naše pokojne i prinoseći svete žrtve u duhu ostajemo povezani s njima u nebeskom zajedništvu te za sebe same zarađujemo zalog za budućnost kada budemo s njima. Tako mlađe naraštaje sada učimo svojim primjerom da čine za nas onako kako mi činimo za sve naše pokojne i za sve pokojne općenito.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.