U srijedu, 22. veljače Nova Akropola organizira predavanje „Kralj Arthur“

V.V. | 21.2.2017. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 22. veljače 2017., Nova Akropola – kulturna udruga organizira predavanje „Kralj Arthur“. Predavanje će se održati u prostoru Nove Akropole, na adresi Vladimira Nazora 1 u Varaždinu, s početkom u 20 sati.

Iz predavanja:

Legenda o kralju Arthuru srednjovjekovni je oblik univerzalnog mita o viteškom idealu, koji je od najranijih kultura i civilizacija inspirirao ljude. Počevši od drevnog Egipta, predkolumbovskih civilizacija Amerike, stare Indije, Japana i Kine, pa sve do antike, islamskih civilizacija i našeg srednjeg vijeka, viteštvo je, prije svega, bilo stanje duha. Njegov je kodeks časti uvijek bio etičan, što znači da je odražavao trajne humane vrijednosti, one koje nisu ovisile o promjenama i ćudima povijesti.

Viteški ideal nije zbir svih poznatih savršenstava, nego metafizički izvor koji potiče viteza i budi mu svijest o potrebi vlastitog usavršavanja i plemenitog djelovanja. Vitezom se nije postajalo rođenjem ili nasljeđem, nego djelovanjem kao vitez, odnosno praktičnim zastupanjem viteškog ideala. Vitez je bio onaj koji je stečenim znanjem i vještinom, a pogotovo svojim moralom, predstavljao primjer hrabrosti, poštenja i vjernosti kodeksu časti.

U srednjovjekovnom društvu viteštvo je preuzelo važnu socijalnu ulogu, u kojoj su različiti viteški redovi, vitezovi konjanici, vitezovi graditelji, vitezovi od pera, vitezovi trubaduri…, bili pokretači humanizma i renesanse, na čijim je temeljima izgrađena novovjekovna civilizacija.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci