Država će građanima plaćati pola rate stambenog kredita četiri godine

V.V / Jutarnji list | 17.11.2016. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Odgovarajući na optužbe da građanima ukida olakšicu za kupnju prve nekretnine, ministar financija Zdravko Marić najavio je novu povlasticu za mlade obitelji koje žele riješiti stambeno pitanje, piše Jutarnji list.

Premda neke detalje još treba definirati i moguće su izmjene, ministar graditeljstva kaže da su osnovne teze zakona postavljene. Najvažnija povlastica podrazumijeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 posto, i to na određeni broj godina, a najmanje četiri. Na nju mogu računati građani do 45 godina starosti.

- Ako je nekome rata kredita 2000 kuna, država će mu dati 1000 kuna na rok od najmanje četiri godine - pojašnjava Kuščević. Broj subvencioniranih godina može se i produljiti ako u međuvremenu dođe do proširenja obitelji - za svako dijete poticaj će produljiti za još dvije godine. Također, pojašnjava Kuščević, obiteljima se želi izaći ususret i tako da se subvencioniranje proširi i na kupnju većeg stana. Ako mlada obitelj želi kupiti veći stan jer se u međuvremenu i proširila, moći će također računati na povlasticu.

Uz to, za razliku od dosadašnje prakse, država neće poticati samo kupnju novih stanova nego i rabljenih. Jedan od razloga za to, pojašnjava Kuščević, jest činjenica da u nekim mjestima Hrvatske novogradnje niti nema, a cilj je da se i mladim obiteljima koje ne žive u velikim gradovima također omogući kupnja nekretnine.

- Osim toga, subvencioniranjem kupnje rabljenih stanova želimo osigurati da se kuće obnavljaju, a ne da ostaju ruševine - dodaje Kuščević. 

Kada Zakon stupi na snagu, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisat će natječaj na kojem će banke moći dati ponude po kojim uvjetima žele sudjelovati u ovom projektu, pa ministar očekuje da će i kamatne stope na kredite biti povoljnije.