Potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić Foto: Krešimir Đurić

Županijski HNS : Zbog Čačićevih šatora pacijenti u opasnosti

Varaždinske vijesti | 10.12.2020. u 15:54h | Objavljeno u Aktualno

Uz sve probleme koji su zadesili Opću bolnicu Varaždin, stigla je vijest o urušavanju šatora namijenjenog za smještaj pacijenata zaraženih Covidom 19. I dok na neke stvari nitko nije mogao utjecati, urušavanje šatora zasigurno se moglo izbjeći, navode na početku svog priopćenja iz Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije

- Zbog toga, a prije svega zbog zaštite, sigurnosti i zdravlja pacijenata te medicinskog osoblja, jasno postavljamo pitanje: Čija je to odgovornost? Do jučer su u šatorima bili bolesnici, a danas se isti urušavaju i samo je puka sreća, odnosno činjenica da je šator u tom trenutku bio prazan, dijelila od potencijalne tragedije. Postavlja se pitanje zašto se na vrijeme nije pripremio prostor u unutarnjem dijelu bolnice ili na primjerenoj lokaciji (dvorane, hoteli i sl.), odnosno prostor koji bi bio adekvatniji za smještaj oboljelih s osnovnim uvjetima za njihovo liječenje - pitanja su koja pred odgovorne postavlja potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić.

Da je na vrijeme osigurano adekvatno zbrinjavanje oboljelih, ne bi se njih, a ni medicinsko osoblje na tako dovodilo u opasnost. Na ovaj je način određeni broj pacijenata završio u šatorima, gdje su kudikamo lošiji uvjeti, dok je medicinsko osoblje, koje sad mora hodati po vani u ovim zimskim uvjetima, najvjerojatnije za sav svoj trud nagrađeno gumenim čizmama kako bi moglo po snijegu i blatu obilaziti kontejnere i šatore.

-Zašto se nije na vrijeme krenulo s pripremom za drugi val pandemije (adekvatan prostor, kisik)? Sigurno postoji odgovornost u Ravnateljstvu, kao i Upravnom vijeću kojem predsjeda županov pulen Zlatko Koračević. No, kao stranka, smatramo da je odgovornost prvenstveno na županu koji se miješa u rad bolnice, ali i rad samog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kako bi stvorio stanje straha i panike te tako došao u nacionalne medije nauštrp bolesnika i medicinskog osoblja - naglasio je Škvarić dodajući da je vremena za kvalitetnu pripremu, a i sredstava, bilo.

-Toliko galame i hvalospjeva na svoj račun, a toliko negative i neistina na račun bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i potpredsjednika Predraga Štromara na račun JPP-a, te da će se samo iz kamata realizirati brojni projekti, odjednom pada u vodu. Zašto? Zar je to možda cijena postavljanja Paljaka za državnog tajnika u ministarstvu obrazovanja? Naime, HNS od samog početka inzistira na vraćanju cjelokupnog iznosa zaostalog novca za JPP, dok je bahati župan sve zasluge pripisivao sebi da bi, sada kad su donesene sve odluke, realizirao jedan jedini projekt. Točnije, oprostio je zatezne kamate i tako uskratio već prezaduženoj županiji 5,2 milijuna kuna - rekao je Škvarić ističući da je to napravljeno upravo u vrijeme kada je OB Varaždin prijeko potrebna oprema, koja bi se mogla nabaviti tim novcem, a dio se mogao osigurati za nagrade zdravstvenim djelatnicima za trud i napore koji ulažu kako bi održali funkcioniranje bolničkog sustava, navodi se u priopćenju Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije