Zbog koronakrize, Varaždinska županija za 20 %smanjuje plaće svojim, kao i zaposlenicima povezanih tvrtki

| 9.4.2020. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija prva je jedinica lokalne samouprave koja za čak 20 posto privremeno smanjuje plaće svim svojim zaposlenicima, kao i zaposlenicima povezanih tvrtki i institucija, kako bi osigurala novac za ublažavanje posljedica mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa. Doznajemo to od varaždinskog župana Radimira Čačića,  koji je među prvima ukazao da nisu dostatne prve državne mjere za ublažavanja posljedica koronakrize, a sad primjerom županije koju vodi zorno pokazuje što valja činiti i na lokalnoj razni.

-Odmah po uvođenju mjera uvedenih radi očuvanja zdravlja i života, ukazao sam da će one imati ozbiljne posljedice za gospodarstvo i uobičajeni život. Dao sam procjenu o padu za oko 20 posto, a vidjet ćemo što će još biti. Koliko god bio pad aktivnosti privatnog sektora, zdrav razum govori da bi za toliko trebale biti i racionalizacije javnog sektora, ali zdrav razum tu nije dovoljan. Naime, da i hoće, država ne može samo tako smanjiti plaće jer su kolektivni ugovori, sindikati i sl.  Međutim, Varaždinska županija će za 20 posto privremeno smanjiti plaće svim svojim zaposlenicima, kao i zaposlenicima povezanih tvrtki i institucija, najavljuje varaždinski župan, napominjući da se u vezi s time već razgovaralo sa sindikatima, pri čemu će se paziti na one koji su na prvoj crti i druge specifične slučajeve.

Zbog novonastalih okolnosti sazvana je za idući petak izvanredna sjednica  skupštine Varaždinske županije, ali ne zbog smanjenja plaća jer to, kao i povećanje plaća, odluka koju donosi župan, budući u županijama imamo predsjednički sustav.

-Skupštinu ćemo obavijestiti o tome, kao i povezane institucije, čija tijela trebaju donijeti odluke. No, bit će govora i o drugim našim mjerama za naredno razdoblje jer sada je jasno da će stradati jedna kvartal, a i država je donijela mjere od 45 milijardi kuna za tri mjeseca. Mi ćemo to pratiti, tako da ćemo, zahvaljujući smanjenju plaća i još nekim izvorima, pokrenuti fond s oko 1,5 milijuna kuna iz kojeg će zatvoreni obrti moći bespovratno dobiti novac za režije, kao što je struja za hlađenje, navodi Čačić te napominje da je zbog toga nužan prvi, manji rebalans županijskog proračuna.

I to nije sve.

-Kao što sam predlagao Vladi da osnuje fond za beskamatno kreditiranje, i mi ćemo napraviti takav brzi, beskamatni kreditni fond od pet milijuna kuna. Služit će za poboljšanje likvidnosti, a za osiguranje će trebati zadužnica, najavljuje varaždinski župan.

Ovo su konkretne radi ušteda i pomoći Varaždinske županije u  kojoj će se od ponoći i lakše kretati s obzirom da propusnice više neće trebati za napuštanje svake općine ili grada, već tri velika područja. Čačić objašnjava kako se do toga došlo.

-Imali smo restrikcije, a sada slijede popuštanja. Potpuno je jasno da tu moramo imati na umu zdravlje i živote, ali i gospodarstvo te način života općenito, koji uključuje nesmetano kretanje, druženja i sl. Ako se dugoročno gleda, onda to nije lako razlučiti jer je sve prilično složeno.  U toj složenoj situaciji krenulo se od toga da se širenje zaraze sprječava metodom 19. stoljeća   - zaustavljanjem socijalnih kontakata.  Svi koji su to primijenili, kao što se vidi, imaju rezultate, ali s određenim štetama. Tu je politička šteta je oni koji uvode restrikcije najprije dobivaju na popularnosti jer su ljudi primarno zabrinuti za zdravlje i živote, ali do jednog trenutka kada počinje nezadovoljstvo zbog toga što ste zaustavile sve, ukazuje Čačić, napominjući da svaka dulja zabrana neminovno ima za posljedicu i kršenja, više ili manje organizirana, kao što je pokazala prohibicija.

 Da se ne bi događali nekontrolirani ispadi i kršenja, nužno je popuštati restrikcije, sukladno prilikama.

- Najveća odgovornost je u našim prilikama na nacionalnom Stožeru. Varaždinska županija nikad se nije miješala u donošenje odluka koje su strateške razine, ali je ukazivala na „rupe“ u provedbi. S državne razine tu se reagiralo iznad svih očekivanja. Ne mislim samo tu na primjedbe u vezi mjera pomoći gospodarstvu, već i što se tiče civilne zaštite i zdravstva, kao što je pravo na kontrolu samoizolacije i dr. Na to i druge stvari  ukazivali smo ne zato što bi mi navijali za restrikcije i represiju, već da odluke budu učinkovite i imaju smisao, naglašava varaždinski župan.

Kako je strah od zaraze počeo padati jer su prilike pod kontrolom, tako su se pojavile inicijative za ublažavanje restriktivnih mjera. 

-Naravno da država vodi računa o glasu javnosti. Uvijek, a naročito pred izbore. Kako i u svijetu popuštaju restrikcije, glasovi su sve jači. I sada se počinju slušati. Tako je Nacionalni Stožer jučer donio odluku o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Sukladno tome, više jedinica lokalne samouprave koja su prostorno povezane u jednu cjelinu i koje dijele iste rizike, mogu zaključiti sporazume o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite, koji dostavljaju Ravnateljstvu CZ putem županijskih stožera,  koji imaju bitnu ulogu na operativnoj razini, pogotovu što je 90 posto zdravstvenog sustava na županijama, ukazuje Čačić.

No, kako naglašava, prvi zahtjev za omogućavanje povezivanja više jedinica došao je s lubreškog područja svega nekoliko dana nakon što je uvedena zabrana kretanja.

- Zdrav razum veli da ako imate grad Zagreb u kojem se slobodo kreće 800.000 ljudi, a per capita ima 2,5 puta više zaraženih, onda nema logike do to ne omogućite sredinama koje imaju desetak ili dvadesetak puta manje stanovnika. Ocjenjujući da ovo nije trenutak za političku demagogiju i skupljanje bodova, mi smo odmah, mimo javnosti, reagirali prema nacionalnom Stožeru i ukazivali na ovakvu inicijativu, čekajući da se razmotri i donese, a slično su postupile još neke županije jer i one imaju svoje posebnosti.  I ta zajednička aktivnost županija sada je urodila plodom jer je ocijenjeno da je za to došao trenutak za dopunu odluke, što očigledno nije posljedica nekakve halabuke, već ranijih inicijativa koje su pomno razmotrene i o kojima se prije toga razgovaralo na kordinaciji svih načelnika stožera civilne zaštite s područja Varaždinske županije, kojoj je bio nazočan i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, pa je valjda jasno odakle onda istup gradonačelnika na tu temu, ukazuje Čačić te napominje da je Varaždinska županija pozvala općine i gradove da se izjasne, a  prvi su sporazum potpisali Ivanec i Lepoglava skupa sa četiri općine, kao i Ludbreg s općinama, a onda ostali, iako se to ne bi moglo zaključiti na temelju medijskih istupa.