Zastupnik Dretar: "Hitno poduzmite mjere kako bi se stanje na sjeveru s koronom normaliziralo" Foto: Ilustracija

Zastupnik Dretar: "Hitno poduzmite mjere kako bi se stanje na sjeveru s koronom normaliziralo"

VV | 19.11.2020. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta 3. Izborne jedinice Davor Dretar Drele danas je u Saboru podsjetio na 291 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata. Naglasio je kako sedmodnevni broj novootkrivenih slučajeva ovime opet prelazi vrijednost od 1500 oboljelih, pa je od jučer, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Varaždinska županija europska regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika.

- Varaždinski župan Radimir Čačić se na sjednici Županijske skupštine održanoj 2. rujna pohvalio se da bolnica ima 30 respiratora i da su u potpunosti spremni za drugi val Covida 19, ali ono što ovoga trenutka vidimo je potpuni kolaps na sjeveru, a Varaždinska županija je po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika najgora u Europskoj uniji! U jeku ove pandemije pokazalo se da nedostaje više od polovice respiratora, pa sa punim pravom pitam gdje su ti respiratori nestali? Stoga u ime svih stanovnika Varaždinske županije pozivam župana Čačića i ministra Beroša da poduzmu hitne mjere kako bi se ovo stanje što brže popravilo, a građane da odgovornim ponašanjem pridonesu normalizaciji stanja na Sjeveru – poručio je saborski zastupnik Dretar koji je rekao i kako svaki grad ima svoju aferu sličnu onoj s vjetroelektranama Krš – Pađene, pa tako i Varaždin u kojem se putem Gradskog vijeća priprema odluka o prodaji javnog poduzeća Termoplin. Dretar je ukazao na uvijek istu sličnost takvih prodaja koje se uobičajeno već pripremaju na kraju mandata aktualne vlasti i pred same lokalne izbore.

Rukopis je u oba slučaja prepoznatljiv za pogodovanje. Integralno rješenje liči na izvansudsku nagodbu u sporovima i tužbama koje su zasnovane na balama smeća, i koje su na nadležnom sudu u postupku. Navedeni sudski postupci oko bala smeća ne mogu se pravno rješavati izvan suda, a poglavito ne zaduženjem proračuna Grada Varaždina što se predlaže tim takozvanim integralnim rješenjem. Tužbe za naknadu štete imaju svoj institut nagodbe unutar sudskog postupka i to prije samog prihvaćanja sudovanja. Kako se taj institut potrošio i u postupku nije došlo do nagodbe, postupak za naknadu štete ima svoj jedini epilog do pravomoćnosti presude na sudu drugog stupnja. I zato je poglavarstvo takozvano integralno rješenje uputilo na ispitivanje zakonitosti, smatraju u toj stranci.

- Integralno rješenje je trenutno na ispitivanju svoje zakonitosti ispred nadležnog suda i nadam se da će biti zaustavljeno i da se neće dogoditi još jedno saniranje posljedica lokalnog kriminala novcem poreznih obveznika – zaključio je Dretar.

Dodao je kako je Gradu Varaždinu zakonska obveza zbrinjavati komunalni otpad, a cijena zbrinjavanja donesena je uredbom po kojoj građani odvajaju komunalni otpad, te se isti reciklira.

- Komunalne jedinice koje recikliraju imaju nižu cijenu odvoza, no taj varaždinski otpad se odvozi i zbrinjava u Davoru po cijeni nerecikliranog otpada. Smeće se odvozi kao miješani otpad bez recikliranja, a istovremeno se na ulazu u Varaždin već godinama nalazi jedinstvena umjetnička instalacija, napravljena od tisuća i tisuća bala prešanog otpada iz kojih već rastu stabalca javora i breze, grmovi kadulje i razno poljsko cvijeće, kao savršen podsjetnik na nemar, nebrigu i kriminal na sjeveru Hrvatske - kazao je Dretar.