Zakon o vatrogastvu u Saboru – Stričak: Vatrogasci su značajan dio sustava Domovinske sigurnosti

MGA/VV | 5.12.2019. u 08:34h | Objavljeno u Aktualno

U saborskoj proceduri ovaj tjedan naći će se i prijedlog Zakona o vatrogastvu. U srijedu se o njemu raspravljalo na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost gdje je dobio podršku većine zastupnika.

U raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio da je inicijativa o donošenju novog zakona pokrenuta još tijekom prošle godine, da je prvi put o tome bilo riječi prilikom posjete Predsjedništva Županijske vatrogasne zajednice Varaždinske županije Hrvatskom saboru. Također je naglasio da su u međuvremenu, a da bi Zakon bio što bolji, održane konzultacije sa županijskim vatrogasnim zajednicama.

– Svjedoci smo da je posljednjih godina sve više elementarne nepogoda: požara, poplava, odrona, snježnih mećava i sl., a kod svih tih kriznih situacija angažirani su upravo vatrogasci. Trenutačno u Republici Hrvatskoj djeluje 1760 DVD-a, s oko 110.000 članova (operativni, pričuvni, veterani, počasni, vatrogasna mladež i vatrogasni podmladak), od čega 20.000 operativnih. Raspolažemo i sa 71 javnom vatrogasnom postrojbom s okvirno 2400 profesionalna vatrogasca te 21 vatrogasnom postrojbom u gospodarstvu. Vatrogasna djelatnost, kao značajan dio sustava Domovinske sigurnosti od neprijepornog je interesa za Republiku Hrvatsku. Stoga ne čudi da je to područje po prvi puta cjelovito uređeno još 1993. – istaknuo je Stričak.

Naglasio je i da kod sustava zapovijedanja zakonske odredbe imaju za cilj čvršće povezati zapovjednu vertikalu na državnoj i lokalnoj razini što bi trebalo pozitivno utjecati na djelotvornost vatrogasnog sustava prilikom intervencija na izvanrednim događajima pogotovo kad na njihovom suzbijanju sudjeluju vatrogasna snage iz više jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave. Također ovim Zakonskim prijedlogom planira se urediti sustav vatrogastva u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice, kao tijela državne uprave, što će omogućiti vatrogasnom sustavu predlaganje dokumenata državne razine (strategije i sl.), učinkovitije osposobljavanje i obuka vatrogasaca, opremanje, izbor, imenovanja, razrješenja vatrogasnih tijela tj. dužnosnika, uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije i sl.

Označeno u
Galerija slika