Vrdoljak: Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica Foto: HNS

Vrdoljak: Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica

Varaždinske vijesti | 2.9.2018. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da s 3. rujna kurikularna reforma ulazi u učionice, čime se uvodi povijesni zaokret u obrazovanju koji Hrvatska čeka 20 godina.

- Blaženka Divjak je prva ministrica znanosti i obrazovanja koja je uvela reformu obrazovanja u učionice, a HNS je prva stranka koja je upravo struci omogućila da reformu provede - rekao je Vrdoljak.

Škola za život sutra ulazi učionice, a 8500 učenika u 74 škole obuhvaćene eksperimentalnim programom učit će po novim suvremenim programima. To znači da započinje nova digitalna era u obrazovanju, bubanje činjenica postaje prošlost, a počinje se učiti kako kritički razmišljati. Sve to pratit će lakše torbe na leđima naših učenika.

- Danonoćnim radom to su uspjeli provesti na stotine i stotine učitelja i stručnjaka predvođeni znanstvenicom i profesoricom Blaženkom Divjak. Time smo vratili obrazovanje struci - rekao je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a podsjetio je i na veliki prosvjedni skup za bolje obrazovanje iz lipnja prošle godine kada su prosvjednici glasno zatražili vraćanje obrazovanja struci, obrazovanje bez ideologije i manje bubanja činjenica u nastavi.

- HNS se politički izborio upravo za sve to – obrazovanje je vraćeno struci, uvodimo obrazovanje bez ideologije, a sa sutrašnjim danom odzvonilo je i bubanju činjenica u školama - poručio je Vrdoljak.

Svaka reforma, pogotovo ovako velika i značajna, ne može se provesti preko noći i iz toga je razloga pilot faza ključna, rekao je predsjednik HNS-a Vrdoljak. Za reformu i iskorake treba imati hrabrosti, treba se boriti i sa političkim suparnicima, s raznim interesnim skupinama, sa ekstremnom desnicom, sa salonskom ljevicom, čak i s političkim saveznicima. No ono što je ključno jest da smo dostavili i nastavljat ćemo dostavljati ono što smo obećali – a to je bolje obrazovanje za našu djecu.

- Zato pozivam sve, sve uključene, učitelje, roditelje, učenike, stručnjake, zainteresiranu javnost, vas medije – da pomognete savjetima i konstruktivnim kritikama, jer je povratna informacija ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak izrazito važna. Ovo je pitanje cijelog društva, svih nas u Hrvatskoj i pozivam sve na dijalog. Bolju budućnost našoj djeci možemo osigurati samo zajedničkim snagama - zaključio je Vrdoljak.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, naglasio je Vrdoljak, smatra da je danas prioritetno političko pitanje koje to snage društvo u cjelini vuku naprijed, a koje bi ga htjele vratit nazad u prošlost.
- Došlo je vrijeme u Hrvatskoj da napokon shvatimo da su podjele na skali lijevo-desno kako kod nas, tako i u svijetu - nebitno. HNS zanimaju samo rješenja i opcije koje Hrvatsku vuku naprijed. Zato – Ni lijevo, ni desno. Samo naprijed - rekao je Vrdoljak.