Registar "Ne zovi" uvodi se ove godine Foto: http://www.news.com.au

Registar "Ne zovi" uvodi se ove godine

Bug.hr/VV | 4.1.2016. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno

Nova godina donosi novosti na području elektroničkih komunikacija. Kako je najavljeno iz HAKOM-a, tu je i već najavljena uspostava Registra za potrošače "Ne zovi", koja će svim pretplatnicima telefonskih usluga, ako to budu željeli, omogućiti upis njihovih brojeva u Registar, piše portal Bug.hr. Te korisnike trgovci koji se bave prodajom ili promidžbom putem telefona više neće moći nazivati ili slati poruke.

Puštanje Registra u rad očekuje se u drugoj polovici godine, nakon što se provede javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u dijelu jasnog i transparentnog načina promidžbe i prodaje elektroničkih komunikacijskih usluga, prvenstveno putem sredstava daljinske komunikacije, kao što je prodaja putem telefona.

Na ovaj način će se osigurati jednoobraznost u postupcima promidžbe i prodaje od strane operatora kako bi korisnici raspolagali sa svim potrebnim informacijama prilikom odluke žele li neku uslugu ili ne, kao i davanje jasnih informacija o pravima korisnika u slučaju ovakvog načina sklapanja ugovora za izabrane usluge. Zajedno s Registrom, ove izmjene podzakonskih propisa će osigurati veći stupanj zaštite korisnika elektroničkih komunikacija, poglavito osoba starije životne dobi, koji su se pokazali kao najranjivija skupina potrošača u slučajevima daljinske prodaje i promidžbe.