VIDEO Čačić: Za novi mandat spremni projekti vrijedni više od 2,5 milijarde kuna

VV | 3.3.2021. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić službeno je objavio kandidaturu za župana Varaždinske županije ispred Narodne stranke - Reformisti. Zamjenik će mu i u sljedećem mandatu biti dosadašnji zamjenik župana Robert Vugrin. Čačić je u svom predstavljanju istaknuo kako je Županija kontinuirano od dolaska Reformista na čelo Županije lider Hrvatske po povlačenju europskih sredstva s gotovo 215 puta više povučenog novca u odnosu na prethodne 4 godine, a u novom mandatu je najavio provedbu projekta vrijednih više od 2,5 milijarde kuna.

Podsjetio je kako je danas Varaždinska županija najbolja po realizaciji svih europskih projekata u 2018., 2019. i 2020. godini te  najbolja u Hrvatskoj po povlačenju EU novca za energetsku obnovu javnih zgrada.

get_hi_media_2.jpg

- U našem je mandatu došlo do eksplozije projekata. Pokrenuti su i realizirani EU projekti vrijedni više od 860 milijuna kuna, što je 215 puta više povučenog novca u odnosu na prethodne 4 godine. U zdravstvu su pokrenuti EU projekti vrijedni više od pola milijarde kuna, a tijekom četverogodišnjeg mandata završili smo ili realiziramo obnovu i gradnju 28 škola. Uveli smo model osiguranja u poljoprivredi uz 96-postotno financiranje u različitim formama, a istovremeno smo postali najuspješniji u brendiranju svojih proizvoda na razini EU-a. U brendu bučinog ulja smo u svjetskom vrhu, a drugi smo najuspješniji u Hrvatskoj kad je u pitanju kvaliteta vina. Sve to realizirano je uz suficit Županije od 36 milijuna kuna. Županija je u mojem mandatu pokazala izvrsnost na djelu nasuprot dokazanoj nesposobnosti prethodne županijske vlasti i u četiri godine dokazane nesposobnosti gradske vlasti – kazao je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Kao glavni zadatak u mandatu 2021. – 2025. izdvojio je još intenzivniju pripremu i prijavu EU projekata. Spremni su projekti vrijedni više od 2,5 milijarde kuna.

Kao najznačajnije projekte izdvojio je zdravstveno turistički kompleks u Varaždinskim Toplicama; Jupiter i Josipova kupelj vrijedan 600 milijuna kuna te projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Lunjkovec-Kutnjak, a u drugoj fazi i na području Ludbrega.

- Nakon povrata investicije u roku od 10 godina iz same dobiti iz geotermalne elektrane osigurat ćemo povećanje izvornih prihoda Županije za najmanje 50 posto i time stvoriti podlogu za daljini razvoj Županije u desetljećima u budućnosti te financijsku neovisnost od centralne države – rekao je Čačić.

- Očekujemo potpisivanje Razvojnog Sporazuma te bitno povećanje EU sredstava. Pokrenut ćemo Konzervatorij za studij glazbe i medija, dogradnju i rekonstrukciju osnovne škole Ivanec, praktikuma škola Arboretum Opeka i Gospodarske i Strukovne škole Varaždin te srednje škole Ludbreg s dvoranom, dogradnju osnovnih škola Nova Ves, Strmec i Svibovec Podravski, izgradnju sportskih dvorana u područnim školama Črešnjevo, Remetinec, Bisag, Donja Voća, Vinica, Cvetlin, Završje i Druškovec. Na području zdravstva realizirat ćemo novi bolnički operacijski blok, novi objekt Zavoda za javno zdravstvo, izgradnju i opremanje dnevnog boravka za starije u Novom Marofu, revitalizaciju arboretuma uz obnovu dvorca Opeka te izgradnju distribucijskog centar sa hladnjačama. Na području zaštite kulturne i prirodne baštine izgradit će se prezentacijski centar u podrumu i Atrija Županijske palače, obnovit kompleks austrougarske jahaone, izgraditi akvarij u Vodotornju te realizirati projekt špilje Vindija i arheoloških nalaza Aqua Isae – najavio je, među ostalim, Čačić.

U sljedeće četiri godine očekuje podršku države pri realizaciju projekta brze pruge te desetljećima najavljivanih projekta poput brze ceste Varaždin-Krapina i Podravske brze ceste.

get_hi_media_1.jpg

Kandidat za zamjenika župan Robert Vugrin istaknuo je kako mu je čast ali i izazov prihvatiti kandidaturu.

- Moj osobni stav je da je neodgovorno ne iskoristiti priliku koja nam se pruža da sredinu u kojoj živimo učinimo boljim mjestom za život. Projekti i aktivnosti koje smo provodili tijekom 4 godine imale su utjecaj kako na školarce tako i na naše djedove i bake, kako na one u ruralnim i rubnim dijelovima županije tako i na one u gradskim središtima – rekao je Vugrin i naglasio kako danas nije predstavljena lista želja već projekti s imenom i prezimenom, financijskom projekcijom, vizijom kako će izgledati i idejom kako ih realizirati.

Na predstavljanju kandidata prisutni su bili predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednik Regionalnog Saveza Reformista Sjeverozapadne Hrvatske i državni tajnik Tomislav Paljak, te potpredsjednici Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Valerija Paljak i Željko Bedeković.

get_hi_media.jpg