Veliki odaziv mladih Varaždinki i Varaždinaca na HDZ-ovu tribinu za mladež

V.V. | 12.10.2017. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

Mladež HDZ-a organizirala je prošlog četvrtka, 05.10.2017. u kongresnoj dvorani Park Boutique Hotela Varaždin tribinu za mlade pod nazivom ''Ja ostajem, a ti?'', a na kojoj se raspravljalo o budućnosti mladih u Varaždinu, njihovom školovanju i zapošljavanju.

Ova tribina bila je prilika da mlade Varaždinke i Varaždinci postave pitanja čelnim ljudima Grada Varaždina, te gradskih i obrazovnih institucija. 

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić. Prema njegovim riječima, niske plaće veliki su problem za našu županiju, a rješenje vidi u dualnom obrazovanju koje će uskladiti potrebe gospodarstva i školstva te u nekim potezima koje bi država morala napraviti, primjerice poboljšati mjere pronatalitetne politike.

DSC 6694

Na to se nadovezala i Branka Šaško, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Varaždinu koja je napomenula kako u našoj županiji čitavu godinu pada broj nezaposlenih, ali se najviše radne snage traži u proizvodnji, kožarskoj industriji itd. Dotaknula se i mjere stručnog osposobljavanja za mlade, za koju smatra da će se ubrzo ugasiti i da će sve krenuti prema boljoj alternativi, a to je pripravništvo.

Damir Habijan rekao je kako nije optimističan što se tiče položaja mladih u Hrvatskoj. Smatra kako je država loša i da nemamo perspektive. U svom izlaganju napomenuo je kako mediji potiču mlade ljude da odlaze van. Ističe kako mladi nisu problem nego bi se država i institucije trebale zapitati kako im pomoći.

DSC 6672

Sandra Malenica, dogradonačelnica Grada Varaždina, tvrdi da grad pomaže djeci i mladima u obrazovanju u okviru svojih mogućnosti kroz prijevoz, stipendije, besplatne udžbenike. Napomenula je kako u Varaždinu nedostaje mjesta za provođenje slobodnog vremena.

Na tribini su još govorili i Lana Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koja je objasnila važnost cjeloživotnog obazovanja i Vjeran Strahonja, profesor na Fakultetu organizacije i informatike koji je rekao kako puno obrazovanih mladih ljudi odlazi iz Hrvatske te da postoji velika potražnja za informatičarima kojih još uvijek nema dovoljno.

DSC 6673

- Svjesni smo da se mladi često osjećaju kao da se njihov glas ne čuje i da se, uz sve ostale gospodarske teme i probleme iz kojih Varaždin, pa tako i Hrvatska, pokušava „isplivati“, problemi mladih „guraju pod tepih“. Vjerujemo da se, uz sve prisutne, ako i ne bude konkretnih rješenja, kroz tribinu mogu roditi neke nove ideje i inicijative koje će uroditi plodom. S obzirom na veliki odaziv mladih Varaždinki i Varaždinaca zaključujemo da je zaista potrebno mladima dati priliku da se putem ovakvih tribina informiraju o prilikama, mogućnostima i situaciji koja ih očekuje nakon završetka školovanja. Mladež HDZ-a Grada Varaždina zato će i ubuduće pokazati incijativu da im to omogući - poručili su iz HDZ-a.

Označeno u