VBS: Za razliku od Čehoka, uvrede, laži i klevetanja smatramo vrstom nasilja

vv | 10.6.2020. u 11:19h | Objavljeno u Aktualno

Udruga "Varaždin bez smeća" reagirala je na objašnjenje varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je ukazao da je samo 2017. bio urednik fb stranice Varaždinci ZA Čehoka, ali ne i kasnije, kako bi se to moglo zaključiti na temelju preslike, koju je jučer objavila ova udruga na svojim fb stranicama, a iz koje se vide da su Ivan Čehok i Marko Kesteli urednici fb stranica  Varaždinci ZA Čehoka.

Dvojeće da ne postoji (više) veza gradonačelnika i fc stranice Varaždinci ZA Čehoka, ukazuju da stranica Varaždinci za Čehoka nosi ime gradonačelnika, kao i da je na Facebooku službeno vezana za domenu njegove nezavisne liste, a ta "lista službeno plaća oglase kojima se promovira sam gradonačelnik te se još ove godine oglašavala kao alat građana za komunikaciju s njim".

- Ne znamo koja je verzija priče gora i kakav je gradonačelnik opasniji za Varaždin: onaj koji građane anonimno naziva: “autističnima”, “jadnicima”, “govnima”, “luzerima”, “dupeglavcima”, “primitivcima” i “narkomanima” i onda o tome laže; onaj koji dopušta da pod njegovim imenom, ispred njegove liste, plaćajući njegove oglase to godinama čini netko drugi ili onaj koji je u kampanji razgovara sam sa sobom, hvaleći samog sebe u trećem licu, nazivajući se “Ivek”.

Za razliku od Čehoka, kako naglašavaju, oni uvrede, laži i klevetanja smatraju vrstom nasilja, bez obzira tko ih i gdje izrekne ili napiše te ih najstrože osuđuju i očekuju da svatko preuzme odgovornost za svoje postupke, a "nedjelo jedne osobe nije i ne može biti opravdanje za nedjelo druge osobe, ni pravno, ni moralno, niti etički, drže u udruzi".

- Naravno, ovaj Čehokov pomirljiv stav je novijeg datuma, točnije od jučer, jer je tijekom proteklih godina više puta, pojedincima koji su pod vlastitim imenom i prezimenom objavili nešto što ga je uvrijedilo ili preplašilo davao ultimatume da tu objavu u roku od 30 minuta maknu ili će ih tužiti, a kontinuirano je javno pa i na Gradskom vijeću zazivao pravdu za navodne teške uvrede i prijetnje koje doživljava. S druge strane, nikad nije našao za shodno tužbom zaprijetiti „Varaždincima za Čehoka“, koji vulgarnim vrijeđanjem građana više od svih blate njegov preostali ugled. Zašto je tome tako, vjerojatno podlogu ima u činjenici da ista osoba ne može biti i tužitelj i tuženik, ukazuju u Udruzi te napominju da postoje načini na koji se osoba suočena s uvredama i prijetnjama može i treba zaštiti, a upravo to je i smisao objave imena urednika i administratora stranice “Varaždinci za Čehoka” - pružanje "brojnim žrtvama verbalnog, politički motiviranog nasilja od strane s gradonačelnikom blisko povezanih Facebook stranica, imena osoba koje bi za njega mogle biti odgovorne".