Na prvom sastanku premijera Plenkovića i lokalnih čelnika i varaždinski župan Štromar

D.P./Varaždinske vijesti | 20.12.2016. u 11:29h | Objavljeno u Aktualno

- Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive - kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji se jučer zajedno s ministrima, u Banskim dvorima susreo s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.

Sastanku je nazočio i varaždinski župan Predrag Štromar.

Bez konkretnih zaključaka

- Premijer je rekao da će se takvi sastanci održavati jednom godišnje kako bi se ministri upoznali s čelnicima jedinica loklane samouprave. Jučer je ministrima naređeno i da kada dolaze negdje, da se moraju javiti županima i da moramo zajednički moramo raditi na svim izmjenama Zakona koji se tiču jedinica lokalne samouprave - kazao je Štromar.

Na sastanku je bilo riječi i o JPP-u, ali bez konkretnih zaključaka.

- Rekao je naglas premijer "To moramo riješiti", a s njim se složio i ministar obrazovanja pored kojeg sam sjedio - kazao je župan te dodao kako je ovo bio prvi sastanak na kojem se govorilo što općenito muči lokalnu vlast.

Sljedeći sastanak planira se u srpnju 2017. godine i tada će se govoriti o novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koji će donijeti novi model.

Načelo partnerstva

Po završetku sastanka, predsjednik Vlade istaknuo je da želi uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim županijama.

- Važno je da Vlada pruži ruku kada je riječ o pitanjima decentralizacije, o provođenju načela supsidijarnosti i da svi zajedno pokušamo raditi na dobrobit građana bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive - kazao je.

Naglasio je da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske prioritet svih župana, ali i cilj Vlade Republike Hrvatske.

Izvijestio je da je jedna od važnijih tema današnjeg sastanka kvalitetno upravljanje državnom imovinom. Naglasio je da su svi župani pozdravili osnivanje Ministarstva državne imovine.

- Kvalitetnijom suradnjom ministarstava državne imovine, pravosuđa i obrane te Državnog odvjetništva s jedinicama lokalne i područne samouprave možemo riješiti probleme koji godinama stoje neriješeni - rekao je.

Razgovaralo se i o nužnosti dogovora o planu gospodarenja otpadom i njihovoj prilagodbi izazovima i novim trendovima na razini Europske unije, a bilo je riječi i o temama koje se tiču Ministarstva financija, kao što su decentralizirana sredstva, kompenzacijske mjere pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave te o novom Zakonu o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave.

"Sastankom poslana poruka"

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je da sastanak poput ovog današnjeg nije realiziran u novijoj političkoj praksi te dodao kako je tim sastankom poslana poruka koliko ova Vlada, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, doista drži do lokalne i regionalne samouprave.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, kazao je da što se kvalitetnije i bolje prenose zakonske mjere prema regionalnoj i lokalnoj vlasti to je država kvalitetnija i bolja. 

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić naglasio je da u 428 općina koje predstavlja Udruga živi oko 1,3 milijuna stanovnika Republike Hrvatske, i to u ruralnim sredinama, te upozorio na problem iseljavanja iz tih sredina u posljednjih 15-ak godina. „

- Želja nam je da se ovakvi sastanci i dalje održavaju - istaknuo je dodajući kako će Udruga općina Vladi biti pouzdan partner u rješavanju pitanja i problema lokalnih sredina.