Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin  Miroslav Marković

Varaždinski SDP predlaže odluku o obustavi isplate naknada svih gradskih vijećnika

Varaždinske vijesti | 22.4.2020. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

U petak 24. travnja održati će se 26. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća (elektronski putem Zoom-a) na kojoj će vijećnici donositi odluke kako bi se pomoglo obrtnicima i poduzetnicima s područja grada kojima je zbog epidemije koronavirusa zabranjen rad ili im je značajno pao promet. Danas se, uoči sjednice, priopćenjem se oglasila Gradska organizacija SDP-a Varaždin, koja predlaže donošenje odluke o privremenoj obustavi isplate naknade gradskim vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

- Varaždinski SDP je još 19. ožujka predložio gradskoj vlasti set hitnih i konkretnih mjera kojima bi se umanjile katastrofalne posljedice nadolazeće ekonomske krize po gospodarstvenike i građane koji žive i rada na području grada Varaždina.

Mi u SDP-u smatramo da u ovakvoj krizi trenutna vlast i oporba trebaju predlagati i iznalaziti rješenja koja će biti u interesu svih u društvu i zato nam je drago da je većina naših predloženih mjera usvojena ili je u postupku usvajanja te će biti provedene kako bi se umanjile posljedice ekonomske krize uzrokovane virusom COVID-19.

Jedna od naših predloženih mjera bila je da se u znak solidarnosti obustavi isplata naknade vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća za vrijeme privremenih mjera koje je donijela Vlada RH. O tome su u javnosti i u međusobnoj elektronskoj komunikaciji između svih vijećnika pozitivno izjasnili i nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja koji je predložio da se to riješi kroz Odluku na slijedećem Gradskom vijeću što su podržali i nezavisni vijećnik Denis Mladenović, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Robert Gotić kao i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan koji se o tome i javno izjasnio.

Zbog svega navedenog, očekivali smo da će se i ta Odluka naći na predloženom Dnevnom redu Gradskog vijeća zakazanog za petak. Dnevni red utvrđuje predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan u dogovoru s gradonačelnikom pa smo ostali iznenađeni izostavljanjem te Odluke s predloženog Dnevnog reda.

Kako bi to ispravili, Klub vijećnika SDP-a jučer je u hitnu proceduru poslao Odluku o dopunama Odluke o naknadi troškova za rad vijećnika, predsjednika Vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća Grada Varaždina kojom predlaže da se u znak solidarnosti privremeno ukine naknada vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća.

Na ovaj način se svi vijećnici solidarno i zajednički bez pojedinačnih javnih istupa o odricanju od naknade pridružuju svim mjerama koje Grad Varaždin poduzima putem svojih nadležnih tijela i potrebnih odluka za ublažavanje posljedica krize na našem području, kako obrtnicima, tako i malim poduzetnicima i cjelokupnom gospodarstvu te građanima.

Novčana sredstva iz ovih naknada evidentirala bi se u programima za poticanje gospodarstva, a dodjeljivala bi se u obliku bespovratnih novčanih pomoći našim obrtnicima i malim poduzetnicima kojima je pomoć najpotrebnija.

Očekujemo da se ova Odluka po hitnoj proceduri uvrsti na Dnevni red sjednice u petak kako bi se o njoj mogli izjasniti svi vijećnici. SDP očekuje od svih vijećnika da, bez obzira na političku pripadnost, svojim primjerom pokažu solidarnost prema onima kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija i podrže ovu Odluku, stoji u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Varaždin kojeg je potpisao predsjednik Miroslav Marković.