Varaždinski HDZ traži odgovornost i direktora Varkoma, ali i članova NO

vv | 15.11.2016. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

Damir Habijan, predsjednik GO HDZ-a Varaždin, medijima je poslao priopćenje u kojem je zatražio smjenu direktora Varkoma Vlade Vlašića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dana 5. listopada 2016. godine Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela je rješenje kojim se poništava odluka o odabiru, predmet nabave: odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin - dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Društvu Varkom d.d. naloženo je da podmiri žaliteljima ukupno preko 500.000 kuna troškova postupka.

HDZ Grada Varaždina prije 10-tak dana izvijestio je javnost zbog čega je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela navedenu odluku, između ostalog zato što je unatoč tome što je člankom 16. St. 2 Zakona o javnoj nabavi, propisano da „gospodarski subjekti ne smiju označiti tajnim podatke o jediničnim cijenama, iznosima pojedinih stavki, cijeni ponude te podatke u vezi s kriterijima za odabir ekonomski najpovoljnije ponude“, odabrani ponuditelj označio kao poslovna tajna podatke koji utječu na visinu operativnog troška, odnosno podatke koji su vezani uz kriterij odabira ekonomski najpovoljnije ponude, te smo slijedom navedenog zatražili utvrđivanje odgovornosti uprave društva Varkom d.d.

Obzirom da nakon što smo iznijeli propuste koji su učinjeni tijekom postupka javne nabave, a slijedom kojih društvo Varkom d.d. mora isplatiti više od 500.000 kuna te je u pitanje došla realizacija navedenog projekta, te imajući u vidu da Nadzorni odbor društva Varkom d.d. nije pokrenuo pitanje odgovornosti uprave, HDZ Grada Varaždina, na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća zatražit će dopunu dnevnog reda.

Prvo, od gradonačelnika Grada Varaždina kao osobe koja zastupa Grada Varaždin, a koji je većinski dioničar navedenog društva, tražit ćemo da sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima zatraži sazivanje Glavne skupštine društva Varkom d.d., i predloži dnevni red sa slijedećim točkama: 1) izvještaj uprave u postupku javne nabave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin - dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te 2) opoziv članova Nadzornog odbora društva Varkom d.d. 3) izbor novih članova Nadzornog odbora.

Naime, smatramo kako je odgovornost i posredno financijska šteta za društvo Varkom d.d. posljedica lošeg upravljanja od strane Uprave društva gdin. Vlašića.

Obzirom da Nadzorni odbor odlučuje o opozivu člana uprave, a u konkretnom slučaju to navedeni organ nije poduzeo, smatramo da je obveza Grada Varaždina kao većinskog dioničara da pokrene pitanje odgovornosti članova Nadzornog odbora, odnosno predloži njihov opoziv. Obzirom da je za opoziv članova Nadzornog odbora potrebna ¾ većina na Glavnoj skupštini, očekujemo da će takav prijedlog podržati i druge jedinice lokalne samouprave koje su dioničari društva Varkom d.d. Također, očekujemo da će novi nadzorni odbor pokrenuti odlučivanje o odgovornosti uprave društva Varkom d.d., odnosno opozvati gdin. Vlašića s mjesta uprave društva.

Označeno u