Županija o reviziji: Troškovi reprezentacije za župana osam čajeva s limunom i medom dnevno

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Županija o reviziji: Troškovi reprezentacije za župana osam čajeva s limunom i medom dnevno Foto: Krešimir Đurić

Nakon optužbi HNS-a, tj. Zlatana Mošmondora koji je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da se aktualni župan Radimir Čačić ponaša kao pijani milijunaš, stigao je odgovor iz Varaždinske županije: 

"S obzirom na niz iznesenih dezinformacija, djelomično namjerno, a djelomično kao rezultat nerazumijevanja, navodimo sljedeće o nalazu države revizije:

Revizija se obavlja na dva područja, na području financijskih izvještaja te na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. Za svako područje država revizija donosi posebno mišljenje koje može biti negativno, uvjetno i bezuvjetno pozitivno.

U području financijskih izvještaja državna revizija je za 2018. godinu Varaždinskoj županiji dala uvjetno mišljenje zbog stavki iz 2013. i 2014. godine, koje nemaju nikakve veze s aktualnom županijskom vlašću. Izrazili su mišljenje da ih je trebalo drugačije prikazivati, što će se na sugestiju revizije sada i učiniti, kad to već nije bio slučaj 2014. godine i kad već dosad nikada nisu našli za shodno da na to upozore.

Na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima, Varaždinska županija je za 2018. godinu dobila bezuvjetno pozitivno mišljenje državne revizije, što znači da su aktivnosti, financijske transakcije i informacije u skladu s mjerodavnim propisima kojima se uređuje poslovanje Županije.Napomena revizije je bila da pravilnicima treba dodatno regulirati pitanje evidencije trošenja sredstava za reprezentaciju i ispunjavanja putnih naloga, ali o tome nisu izdali ni negativno niti uvjetno mišljenje, nego su dali preporuku. Da poslovanje Županije nije bilo usklađeno s mjerodavnim propisima, izdali bi negativno ili uvjetno mišljenje.

Kad su u pitanju troškovi reprezentacije, važno je uočiti da su pod tom stavkom i troškovi protokolarnih poklona kao što su kemijske olovke, kišobrani, blokovi i slični materijali. Ti troškovi čine 40 posto ukupnih troškova, dok preostale troškove reprezentacije čine i događanja na najvišoj protokolarnoj razini koje je organizirala Varaždinska županija, kao što su bili sjednica Vlade Republike Hrvatske, obilježavanje 40. obljetnice djelovanja Saveza Alpe – Adria te svečana sjednica Županijske skupštine. Na kraju, postoji i stvaran trošak reprezentacije koji za župana, primjerice, iznosi 80 kuna na dan, što je otprilike na razini osam čajeva s medom i limunom. Na godišnjoj razini su svi troškovi župana za reprezentaciju u zemlji i inozemstvu iznosili 29.500 kuna, što je manje od jedne od više od 30 plaća kojih se dosad odrekao. To dovoljno govori o rastrošnosti župana.

Upravo zato državna revizija nije imala primjedbi osim preporuka da se vode preciznije evidencije, na temelju čega je Varaždinska županija donijela Pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju da bi se jasno razlikovala što je stvarno reprezentacija, a što su drugi troškovi.

Što se tiče putnih naloga, službenici su vodili i vode evidenciju o službenim putovanjima tako što navode mjesto i vrijeme putovanja, cilj putovanja, osobe s kojima se komunicira te podnose izvještaj u svrhu evaluacije korisnosti putovanja. Preporuka revizije je da i dužnosnici, kao i službenici, trebaju navoditi i osobe s kojima komuniciraju te o tome podnositi izvještaj, što je u koliziji sa samim statusom državnih dužnosnika koji, sukladno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, takve obveze nemaju. O tome postoji presuda Visokog upravnog suda i službeno tumačenje Ministarstva uprave jer je politički neprimjereno i opasno davati na uvid reviziji imena s kojima župan, primjerice, komunicira u Vladi ili u Saboru. O potrebi izvještaja s puta kako bi se evaluirala korisnost putovanja, nema smisla ni govoriti. Dužnosnici procjenjuju korisnost putovanja službenika i radi toga je izvještaj službenika potreban, dok korisnost putovanja dužnosnika procjenjuju birači na izborima, a ne revizija jer to nije njezin posao.

Na kraju, s obzirom na sugestije HNS-a o nužnoj ostavci rastrošnog župana, upućujemo ih na jednostavan način da ga se smijeni, a to su predstojeći izbori."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.