Udruga umirovljenika: Naša potpora Čehoku je logična i prirodna

N.P. | 26.5.2017. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

U prostorijama Udruge umirovljenika grada Varaždina, danas je održana presica za novinare, na kojoj su umirovljenici dali svoju podršku Ivanu Čehoku i njegovim zamjenicima, Zlatanu Avaru i Sandri Malenici u drugom krugu izbora za gradonačelnika Grada Varaždina.

- Podržavamo ih iz više razloga. Jedan je taj da nam gospodin Čehok obećava veliko gradsko zemljište koje ćemo moći iskoristiti za izgradnju novog staračkog doma. Stari dom je potpuno nedostatan za broj umirovljenika koji se je prije sedam godina s 10 tisuća povećao na 12 tisuća - rekao je predsjednik Udruge Branko Godinić, navodeći kako ih je najviše privukla socijalna osjetljivost Čehoka, te da je njihova potpora jedna logična i prirodna stvar.

Ivan Čehok je rekao da su najbolja potvrda njihovog dogovora i sporazuma gradski proračuni za udruge umirovljenika kada je on bio gradonačelnik, a koji su iznosili 700 tisuća kuna.
- Unatoč tome što smo u to vrijeme bili u formalnoj koaliciji s HSU-om, želio sam razdijeliti tu političku razinu od one socijalne sindikalne razine. Svaki grad mora zauzeti i čvrsto stajati iza socijalne politike u kojoj je posebno mjesto dano umirovljenicima - rekao je Čehok, navodeći kako su u to vrijeme za socijalnu pomoć najpotrebitijim umirovljenicima znali izdvajati između 150 i 200 tisuća kuna.

Ta pomoć se odvajala za one umirovljenike za koje je Udruga procijenila da im je najteže jer Udruga sama zna najbolje kome od članova najviše treba pomoć. Čehok navodi kako je taj sistem dobar jer danas postoje umirovljenici koji primjerice imaju mirovinu 2 tisuće kuna ali imaju djecu koja im mogu pomoći, dok ima onih koji mirovinu imaju 2 i pol tisuće kuna no djeca im ne mogu pomoći. Prema tome, teže je onima koji nemaju pomoć i zbog toga je Udruga tu da procijeni kome je pomoć najpotrebnija.

- Grad u suradnji s Udrugom treba pomoći umirovljenicima. Važno je da stari ljudi osjete da su dio zajednice i zbog toga smo krenuli u ovakav oblik suradnje - istaknuo je Čehok, te rekao da će bez obzira na ishod 2. kruga izbora, poštivati ovaj dogovor i bezuvjetno zahtijevati od Gradskog vijeća da se podigne razina izdvajanja za umirovljenike.

Čehok je najavio i prijavu na nedavno otvoreni natječaj “Umjetnost i kultura 54+”, koji je usmjeren na socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Na natječaj se mogu prijaviti organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti, zaklade te zadruge koje u svom temeljnom aktu imaju navedenu kulturnu, odnosno umjetničku djelatnost), ustanove u kulturi te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.