U raspravi o referendumskim potpisima, Pupovac Podolnjaka optužio za "fiškalsko pravo" Foto: Krešimir Đurić/fah

U raspravi o referendumskim potpisima, Pupovac Podolnjaka optužio za "fiškalsko pravo"

Narod.hr/V.V. | 14.2.2019. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu je održana sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, na kojoj se raspravljalo o Izvješću Vlade o broju prikupljenih potpisa za referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”. Na njoj su se verbalno sukobili predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac i saborski zastupnik Mosta iz Varaždina Robert Podolnjak, izvjestio je na svom portalu Narod.hr.

- Uz jedno pitanje nedostaje manje od jedan posto, u ovom slučaju apsolutno smatram da bi ovaj Hrvatski sabor trebao formirati posebno povjerenstvo koje bi ponovno prebrojalo i utvrdilo vjerodostojnost potpisa koji su proglašeni neispravnima - rekao je Podolnjak.

- Ovdje je posrijedi jedna javna kampanja. Imali ste priliku vidjeti kako se odvijala. Mogli ste vidjeti da li su se ispravno poštivale zakonske odredbe kada je posrijedi prikupljanje potpisa u obje inicijative. Već tada je bilo sasvim jasno da su se potpisi prikupljali u okolnostima koji su krajnje dubiozni. Po različitim osnovama. Sada, kada su tijela državne uprave išla napraviti provjeru- na osnovu zahtjeva i na osnovu obaveze kao što je to bilo i u nekim drugim, sličnim okolnostima, kada je margina bila vrlo tijesna, oko nužnog broja potpisa i prikupljenog broja potpisa- Vi tražite objašnjenje. I ignorirate nešto što je propisano za sve slučajeve. Otiđite u Ministarstvo gospodarstva- pokušajte podnijeti zahtjev za podizanje sredstava za pojedine projekte- napišite umjesto “Podolnjak” “Podvornjak” – što ćete dobiti? – Dobit ćete riješenje o nepotpunoj i neispravnoj prijavi. Nitko vas neće pitati jeste li to vi. Nego će vas tretirati onako kako to administracija tretira. I Vi kao profesor prava to jako dobro znate. I ako svoje studente učite drugačije- onda ih učite pogrešno. Učite ih na način na koji pravo ne funkcionira. Na koji možda politika funkcionira, na koji možda fiškalsko pravo funkcionira, ali pravo kao pravo tako ne funkcionira. I ako tražite da ova država bude pravna država, i da je se poštuje, onda, tako kako Vi pristupate, sasvim sigurno neće biti - rekao je Pupovac.

- Mislim da je vrlo nekorektno ovo što ste sada iznijeli jer ja nisam govorio o konkretnim imenima. Suština je svega da te, “nečitke” potpise– nitko nije vidio. Kolega Pupovac, nitko ih nije vidio. Dakle, nitko nije mogao ustanoviti jesu li to nečitki potpisi. Drugo, rekao sam da postoji OIB. Dakle, uz OIB se može vrlo lako ustanoviti ime i prezime osoba. Ali, nitko nepristran, nitko od nevladinih udruga, nitko od građanskih inicijativa nije vidio to o čemu mi govorimo- o tisućama potpisa koji nisu prihvaćeni - odgovorio je Podolnjak Pupovcu.

- Govorite o tijelima državne uprave. Upravo Vam kodeks dobre prakse jasno govori da Vlada ne može biti objektivna kada su u pitanju referendumi i da zato inzistiraju na neovisnom, objektivnom i nepristranom tijelu. Zato se u novom zakonu predlaže DIP-u samo s ozbiljnim kašnjenjem. Molio bih da se izlaganje shvati na način da nitko od nas nema nikakvih saznanja o nekoliko desetaka tisuća potpisa. Preko 40 tisuća potpisa. To je zapravo jedan moj grad - broj stanovnika Varaždina. Povjerenstvo, sastavljeno od Vladinih službenika, taj broj potpisa je ocijenila nevaljanim. To nije tisuću - dvije potpisa. To je jedan grad. Je li to zanemarivo? To je manje od 1 % u jednom slučaju. Rekao sam također da postoji pravilo da se tada vrši ponovna provjera. To je u izbornim procesima normalna stvar. Da se ne pozivam na to da je ovo nešto čime se ja bavim i o čemu imam saznanja - zaključio je Podolnjak.