Tribina Interesnog odbora umirovljenika Zbrinuta zlatna dob

Varaždinske vijesti | 21.4.2016. u 21:29h | Objavljeno u Aktualno

Interesni odbor umirovljenika Narodne stranke - REFORMISTI je u prostorijama 3. Mjesnog odbora organizirao tribinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi na temu „Zbrinuta zlatna dob“. Umirovljenike i sudionike tribine pozdravio je predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak (Reformisti).

Umirovljenici su se na tribini upoznali sa pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi. Posebno se govorilo o mogućnostima smještaja u domove te psihičkoj pripremljenosti i predrasudama vezanima uz odlazak u domove. Umirovljenici su se također upoznali i sa svim pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi, s naglaskom na sve oblike novčanih pomoći, usluge i pomoći njege u kući te usluge savjetovanja i pomaganja. Posebno je obrazložena i usluga dnevnog boravka kao oblika izvaninstitucionalne skrbi poludnevnog ili cjelodnevnog smještaja za starije pokretne ili teže pokretne osobe te one smanjenih psihofizičkih sposobnosti koje se nisu sposobne samostalno brinuti o sebi a s ciljem sprečavanja preuranjene institucionalizacije i povećanja kvalitete života korisnika i njihovih obitelji.

Predavač na tribini bila je mag.soc.rada Vesna Vidović Oreški, dugogodišnja ravnateljica Doma umirovljenika u Varaždinu, a umirovljenicima se obratila i predsjednica Interesnog odbora umirovljenika Reformista Nevenka Kobal koja je najavila niz zanimljivih tribina za umirovljenika, a slijedeću već za 14. svibnja.

„U gradu Varaždinu danas živi preko 12.000 umirovljenika, dakle gotovo 25 % ukupnog stanovništva. Drugi iznimno važan podatak je da gotovo 1/3 umirovljenika i starijih osoba u gradu Varaždinu, a naročito žena iznad 65 godina ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe i živi na rubu siromaštva. Naše društvo ne vodi dovoljno brige o umirovljenicima i kako bi potaknuli sve na djelovanje u cilju poboljšanja kvalitete života umirovljenika i starijih osoba te posebno unapređenje položaja umirovljenika u gradu Varaždinu osnovali smo prije godinu dana Interesni odbor umirovljenika koji okuplja velik broj članova i koji je upravo u završnoj fazi izrade posebnih programa za umirovljenike grada Varaždina koji će biti važan dio programa Reformista na lokalnim izborima“, na kraju predavanja istaknula je predsjednica Gradske organizacije Reformista Natalija Martinčević.