Sunčana Glavak: "Primarna prevencija i rano otkrivanje ključni za uspješnu borbu protiv raka" Foto: Ilustracija

Sunčana Glavak: "Primarna prevencija i rano otkrivanje ključni za uspješnu borbu protiv raka"

VV | 28.5.2020. u 17:38h | Objavljeno u Aktualno

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Skupine zastupnika Europskog parlamenta protiv raka (MEPs Against Cancer – MAC), sudjelovat će u digitalnom masterclassu "Dekodirajmo rak – za sljedeće desetljeće" u organizaciji Hrvatske lige protiv raka u petak, 29. svibnja ove godine s početkom u 12 sati.

Od 25. do 31. svibnja svake godine obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka, kao dio kampanje koju provodi Savez europskih liga protiv raka. Cilj je upoznati javnost, organizacije i kreatore politika s važnosti podizanja svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci pacijentima i preživjelima od raka.

Diljem Europske unije godišnje se dijagnosticira gotovo 3,5 milijuna novih slučajeva raka, a premine oko 1,3 milijuna građana, što rak pozicionira među najčešće uzročnike smrti. Brojni uzročnici utječu na pojavu raka, od genetskog nasljeđa, okoliša i životnog stila do zaraznih uzročnika. Upravo je izbjegavanje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca.

Skupina zastupnika Europskog parlamenta protiv raka osnovana je 2005. godine i u trenutnom sazivu broji 136 članova. Bavi se politikama za borbu protiv raka u Europskom parlamentu. Zastupnici iz skupine zajedno rade na poboljšanju kontrole i prevencije raka u Europi, u vjeri da europska suradnja dodaje vrijednost aktivnostima država članica.

Zastupnica Glavak u svome je radu u Europskom parlamentu iznimno posvećena temi borbe protiv raka te će nastaviti održavati konferencije pod nazivom Fight and Win (Bori se i pobijedi) diljem Republike Hrvatske, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanje razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije.

Europska pučka stranka u Europskom parlamentu postavila je borbu protiv raka kao jedan od najvažnijih prioriteta u aktualnom sazivu. Prije godinu dana predstavljen je i masterplan kako se Europa može učinkovitije boriti protiv raka. Okosnica strategije je ujedinjavanje postojećih nacionalnih baza podataka o raku stvaranjem Europskog digitalnog podatkovnog centra, kako bi agregirani podaci iznjedrili preciznije odgovore na pitanja prevencije i liječenja raka.

Rak je jedan od glavnih prioriteta Europske komisije na području zdravlja. Europski plan za borbu protiv raka pojačava podršku državama članicama u poboljšanju kontrole i skrbi oboljelih od raka kako bi Europa preuzela vodeću ulogu u borbi protiv raka. Europska komisija planira kroz program Horizon Europe uložiti 7,7 milijardi eura u istraživanja u području zdravstva te razviti dodatne programe koji će ciljati upravo na liječenje raka.

Označeno u