Sunčana Glavak: Hrvatska spremna podijeliti iskustva mirne reintegracije s Ukrajinom

VV | 11.2.2021. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas na plenarnoj raspravi o Izvješću o provedbi Sporazuma o pridruživanju između Europske unije i Ukrajine. U nacrtu izvješća zastupnici u Odboru za vanjske poslove pohvalili su napredak Ukrajine u provedbi obveza iz Sporazuma, posebno u poljoprivredi, energetici, bankarstvu, decentralizaciji, digitalnoj ekonomiji, okolišu i unaprjeđenju izbornog sustava.

- Ukrajina je prioritetni partner Europske unije. U parlamentu smo više puta izrazili snažnu podršku i zalaganje za potpunu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. S rastućim geopolitičkim previranjima u regiji, ali i u cijelom susjedstvu Europske unije, daljnje jačanje partnerstva s Ukrajinom treba biti visoko na listi naših vanjskopolitičkih prioriteta - rekla je u svom obraćanju zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnica Glavak podsjetila je i kako je prilikom posjeta ministra za pitanja privremeno okupiranih područja Ukrajine Oleksija Reznikova Hrvatskoj u listopadu prošle godine, hrvatska Vlada istaknula podršku teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine. Hrvatska je također izrazila spremnost dijeljenja iskustava iz postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH u siječnju 1998. godine.

- Unatoč pozitivnim pomacima koji su primjetni nakon summita čelnika zemalja Istočnog partnerstva, država članica i europskih institucija u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koji se održao u lipnju prošle godine u Zagrebu, ostaju problemi koji su i dalje snažan izazov budućem napretku odnosa Europske unije i Ukrajine - upozorila je Glavak. U plenarnoj raspravi istaknuta je potreba provođenja daljnjih reformi, pogotovo pravosudnog sustava. Zastupnici su izrazili žaljenje zbog pokušaja političkog pritiska na neovisne ekonomske institucije i izvršna tijela te pozvali na snažniji obračun s oligarsima.

- Potrebno je više alata za poticanje krucijalnih reformi, a to posebno vidimo na primjeru zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine. Uočavamo i upozoravamo na problem korupcije i otežanog konsolidiranja vladavine prava, provođenja socioekonomskih reformi i jačanja uloge građana u demokratskom sustavu. Napredak Ukrajine u provedbi obveza iz Sporazuma je vidljiv, kao i snažna podrška u približavanju Europskoj uniji i NATO-u. Moramo odgovoriti na očekivanja ukrajinskog naroda - zaključila je Glavak.