Sunčana Glavak: Europska unija treba predstaviti svoju viziju reforme Ujedinjenih naroda

VV | 11.11.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

- EU treba predstaviti svoj plan ili viziju novih Ujedinjenih naroda koji neće biti samo forum država, već i učinkovito tijelo za rješavanje globalnih problema i poticanje globalne suradnje - poručila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjsku politiku (AFET).

Zastupnica Glavak sudjelovala je u razmjeni mišljenja o preporuci Europskom vijeću u vezi sa 75. sjednicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održavala u razdoblju od 15. do 30. rujna 2020. godine.

- Globalni izazovi zahtijevaju snažnu predanost multilateralizmu. U borbi protiv pandemije koronavirusa moramo jačati globalni odgovor kako bismo zaštitili ljudsko zdravlje i ubrzali gospodarski oporavak. Iako prijetnja, pandemija je pokazala važnost multilateralne suradnje za učinkovitu borbu protiv prekograničnih opasnosti, uključujući zdravstvene krize. Pozdravljam rezoluciju Opće skupštine o sveobuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju COVID-19 koja jasno pokazuje potrebu za zajedničkim globalnim pristupom u odgovoru na utjecaj i posljedice pandemije - naglasila je zastupnica Glavak u raspravi.

Ove se godine zbog pandemije koronavirusa, po prvi puta u povijesti Ujedinjenih naroda, Opća skupština Ujedinjenih naroda održala virtualno. Globalna zdravstvena kriza povezana s pandemijom COVID-19 i njezin utjecaj na rad UN-a bili su u fokusu rasprava. Ovom prilikom obilježena je i 75. godišnjica stvaranja Ujedinjenih naroda, a neke od drugih tema o kojima su svjetski čelnici raspravljali bile su biološka raznolikost, ravnopravnost spolova i ciljevi održivog razvoja.

U raspravi je zastupnica Glavak istaknula i da Europska unija treba, u vremenu neizvjesnosti, nastaviti podupirati Ujedinjene narode kao nezavisni forum za multilateralna rješenja globalnih izazova pozdravljajući pozitivne reformske pomake, no upozorivši da se oni ne bave ključnim pitanjima UN-a, kao što su predstavljanje, financiranje, učinkovitost i donošenje odluka.

Zbog sve lošije globalne epidemiološke slike u državama diljem svijeta, Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je da će 3. i 4. prosinca održati posebno zasjedanje o poticanju međunarodne suradnje u nošenju s pandemijom bolesti COVID-19.