Štromar ima ideju: Vojni rok neka odrade dužnosnici koji još nisu i to u vojarni u Optujskoj

V.V. | 9.2.2017. u 13:51h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Predrag Štromar ima zanimljivu ideju oko obaveznog vojnog roka, a to je da ga prvo u sklopu pilot projekta odrade državni dužnosnici koji još nisu!

Iako je njegova stranka HNS, službeno protiv uvođenja vojnog roka, varaždinski župan bi podržao služenje vojnog roka u pilot projektu kakvog predlaže.

- Potpuno podržavam služenje vojnog roka, ali kao pilot projekt koji bi se provodio u varaždinskoj vojarni u Optujskoj. Kao i svaki novi projekt treba ga najprije testirati pilot projektom kako bi se napravila dobra analiza. Mi možemo pomoći savjetima jer Varaždinska županija je uvijek projekte provodila nakon pilot faze i detaljne analize, pod tim mislim na primjerice besplatne udžbenike, sufinanciranje prijevoza umirovljenicima i slično - kaže Štromar koji predlaže da se s s prvom fazom pilot projekta počne već ovog ljeta, a već iduće godine s drugom fazom, kako bi se analiza mogla napraviti u naredne dvije godine pa bi, ukoliko pilot faza bude uspješna, realizacija projekta mogla početi 2019. godine. 

- Predlažem da u pilot projektu sudjeluju samo dožnosnici prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a koji nisu do sad odslužili vojni rok radi raznih razloga. Mislim na one starije od 19 i mlađe od 64 godine. Dakle, ovog ljeta oni bi služili probni vojni rok svega četiri tjedna, i to krajem srpnja i početkom kolovoza. Obuka bi trajala dva tjedna, a dva tjedna bi ročnici obnavljali oronule zgrade vojarne za nastavak pilot projekta u idućoj godini.
Projekt bi se, kako sam već napomenuo, provodio u vojarni u Optujskoj u Varaždinu, a time ujedno prihvaćamo prijedlog Titanik Vlade HDZ-a i MOST-a da se vojska vrati u grad - predlaže Štromar koji je razradio ideju.

Naime, ističe kako obavezno treba osigurati liječničku ekipu, kako bi pratili zdravstveno stanje ročnika i kako bi se obuka prilagođavala prema fizičkom i zdravstvenom stanju svakog ročnika.

- Treba i razmotriti razne zakonske akte i prilagoditi ih prema projektu. Na primjer, treba definirati pitanje plaće, te radnog staža. Predlažem plaću kao što je bila regulirana prilikom zadnjih mjeseci redovnog provođenja vojnog roka. Što se radnog staža tiče, mislim da bi se, za razliku od prijašnje prakse, trebao upisivati u radnu knjižicu. Nakon provođenja pilot faza, a na temelju prikupljenih podataka i analiza, lakše bi bilo u Saboru donijeti odluku je li potrebno uvesti redovno služenje vojnog roka - zaključuje te poručuje kako bi se Vlada trebala ipak baviti sa drugim stvarima.

- Naša Titanik Vlada napokon ima ideju, kakvu takvu, ali barem je ideja pa stječemo dojam da se nešto radi. Doduše, bilo bi puno efikasnije da su odlučili napokon provoditi reformu obrazovanja i da naši školarci ne uče po programu iz devedesetih, već da se školstvo uskladi s globalnim trendovima i potrebama tržišta, ali imamo to što imamo – Vladin prijedlog za vojni rok. Kako vojarna u Varaždinu godinama propada, a od Vlade ni p od prijedloga o rješavanju problema državne imovine, ne samo vojarne, nego i ostalih objekata o kojima država ne vodi brigu, imam i ja prijedlog za njih - zaključuje Štromar.

 

Označeno u