Predrag Štromar

Štromar: Glavni cilj nove Vlade je centralizacija, gase i matične urede

Varaždinske vijesti | 16.12.2016. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Centralizacija je temeljni dio programa nove Vlade HDZ-a i MOST-a, a to se može iščitati iz većine njihovih postupaka i takozvanih reformi. To je uostalom bilo vidljivo odmah nakon formiranja Vlade kad Sjever nije dobio ni jednog ministra, a novi program centralizacije sproveli su i kroz svoje nove porezne zakone (povećanje poreza ugostiteljima, ali ne i hotelijerima kojih je najviše u Jadranskoj Hrvatskoj, Zakon o vodama, gdje su odbili prijedloge naših saborskih zastupnika da se sredstva rasporede na JLS-ove itd.) - priopćio je danas varaždinski župan Predrag Štromar.

- Prema najnovijim informacijama gase se i matični uredni u pojedinim gradovima i općinama u našoj županiji, a pitamo se što slijedi iza toga. Iz Ministarstva uprave ovih je dana, naime, stigla informacija kako se analizira stanje na terenu, odnosno provodi se analiza sadašnjeg ustroja matičnih ureda. Podsjećamo premijera Plenkovića kako je u svom prvom govoru u Saboru rekao kako će sprovesti decentralizaciju, a sad se događa upravo suprotno. Osobno smatram da je decentralizacija jedini način da se sve regije ravnomjerno razvijaju - smatra Štromar.

- Nakon što se u proračunu nije našlo sredstava za škole i dvorane u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, Sjever je ostao zakinut, a odbijeni su i svi amandmani koji su imali zajednički cilj – a to je upravo decentralizacija. Trenutni statistički podaci su poražavajući: od prvih pedeset općina s najvišim prihodom po stanovniku – od 21.756 (Janjina - Pelješac) do 5.939 kuna (Mljet) – sve se nalaze u Jadranskoj Hrvatskoj, a 41 se nalazi i uz more. Od sto općina s najnižim prihodom po stanovniku, samo pet je u Jadranskoj Hrvatskoj i ni jedna uz more; oko 30 posto nalazi se u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji - napomenuo je Štromar.

- Ponovo apeliramo na saborske zastupnike iz drugih političkih opcija da se okane samopromocije i počnu raditi za dobrobit građana Sjevera. Ne želim da netko u Zagrebu, ili pak u Metkoviću, odlučuje o sudbini naših građana! Nama je drago zbog predsjednika Sabora Bože Petrova da si je uz svoje političko djelovanje uspio osigurati i stambeno pitanje, ali podsjećamo da bi politika trebala biti u službi građana, a ne obrnuto - zaključuje varaždinski župan.