Stričak u Saboru: Zakon o strancima je dobar, a nacionalna sigurnost nije ugrožena Foto: HDZ

Stričak u Saboru: Zakon o strancima je dobar, a nacionalna sigurnost nije ugrožena

| 4.9.2020. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno

U saborskoj raspravi o Zakonu o strancima saborski zastupnik Anđelko Stričak, ujedno i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, naglasio je da je zakon dobar te da rješava sve potrebne stvari, a nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Naime, zastupnici iz redova Domovinskog pokreta Miroslava Škore smatraju da je ukidanje kvota za strance opasno za nacionalnu sigurnost, dok s druge strane Možemo tvrdi da će se smanjivati radnička prava zbog dolaska stranih radnika.

Stričak je odgovorio da je zakon dobar, da rješava sve potrebne stvari, nacionalna sigurnost nije ugrožena, a radnička prava su ionako regulirana drugim zakonom.

Stričak je podsjetio da su migracije danas globalan fenomen uzrokovan nizom čimbenika kao što su gospodarski, socijalni, politički, okolišni, radni i sigurnosni.

- Stoga nas ne treba čuditi da je, prema podacima Ujedinjenih naroda, u 2019. godini u svijetu bilo 272 milijuna migranata ili 3,5 posto svjetske populacije. Polovica od tih 272 milijuna migranata živi u samo desetak država svijeta. Najviše ih je u SAD-u, 51 milijun, Njemačkoj i Saudijskoj Arabiji 13, Rusiji 12, Velikoj Britaniji 10, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 9, Francuskoj, Kanadi i Australiji po 8 te Italiji 6 milijuna. Kada gledamo zemlju porijekla migranata, najviše ih dolazi iz Indije, 18 milijuna, Meksika 12, Kine 11, Rusije 10 i Sirije 8. U izvješću UN-a navodi se da su 3 od 4 migranta radno sposobna - rekao je Stričak i podsjetio da je Republika Hrvatska punopravna članica EU, koja počiva na načelu slobode kretanja osoba, odnosno radnika, robe, kapitala, usluga.

- Naravno da je naše pravo koristiti te pogodnosti i mogućnosti - istaknuo je Stričak i naveo primjer Varaždinske županije.

- Udaljenost od Varaždina do Zagreba je 84 kilometra. U isto vrijeme, udaljenost od Varaždina do Maribora je 74 kilometra ili do granice s Austrijom oko 85 kilometara. Odnosno bliže Varaždinu je Maribor ili Austrija nego Zagreb. I naravno da brojni moji sugrađani koji žive na području Varaždinske županije koriste mogućnost da rade gdje im je bliže i za veću plaću - kazao je saborski zastupnik.

- Također, trenutačno je na području Varaždinske županije oko dvije tisuće stranaca, najviše iz BiH, Srbije, Nepala, Vijetnama pa Kosova. Da nema tih dvije tisuće stranaca pitanje je bi li pojedine tvrtke u Varaždinu uopće mogle poslovati, a smatram da smo svi svjesni toga da nam je država jaka toliko koliko je jako gospodarstvo - zaključio je Stričak.